Most vett lakást? Lehet, hogy elsiette

2015.07.16. 16:27

Több európai országban még csökkennek a lakásárak, de egyre több olyan ország van, ahol drágul az ingatlan. 2013-ban a legnagyobb áremelkedést Írországban, az Egyesült Királyságban, Svédországban és Németországban tapasztalták, míg a legnagyobb esés Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és Portugáliában volt. A képet jelentősen átrendezte 2014, derül ki az FHB elemzéséből.

A korábbi csökkenés után több államban nőni kezdtek a lakásárak, például Portugália és Hollandia is elérte a mélypontot, aztán felívelő szakasz jött. Ugyanakkor a legkorábban növekedésnek indulók közül egyesek ismét a negatív irányba fordultak.

Ezek közé tartozik az Egyesült Királyság, és Németország is közel járhat egy trendfordulóhoz, mert a korábban kimagasló lakásár-felfutásuk visszaesett. Például Lengyelországban 2013 év végén több mint 10 százalékkal többet kellett fizetni átlagosan az otthonkért, 2014 év elején azonban az árak esésbe kezdtek. Így év végén valamivel kevesebb, mint 6 százalék volt az árzsugorodás mértéke.

Az európai lakáspiacról tehát elmondható, hogy egyesek még a negatív tartományból próbálnak ismét növekedésre váltani, mások már túl vannak ezen a trendfordulón, a még előrébb tartó piacokon pedig már az árak konszolidálódása figyelhető meg.

A trendfordulón túljutó országok sorába tartozik Magyarország is. 2014 második negyedévétől növekedésnek indultak a magyar lakásárak, az FHB Lakásárindex alapján 2014 márciusához képest december végéig 7 százalékkal drágultak átlagosan a lakóingatlanok.

Az, hogy a növekedés folytatódik-e, vagy jön a konszolidáció, az több tényezőn is múlik. Például a GDP alakulása és a lakáspiac teljesítménye között is szoros az összefüggés, amit jól szemléltet az alábbi ábra.