Sokan szinte irigyelhetik a görögöket

000 Par8228350
2015.07.16. 11:34 Módosítva: 2015.07.16. 11:36

A Portfólió Paul De Grauwe, a London School of Economics közgazdászát idézi, aki szerint a görög államadósság valós terhét a fő szám sokkal nagyobbnak tünteti fel, mint amekkora az valójában. Az utóbbi hetekben sok szakértő szájából elhangzott, hogy a görögök helyzete adósságelengedés nélkül kilátástalan, mert annyival tartoznak, amennyit belátható időn belül nem lesznek képesek tartósan leépíteni.

Mekkora is a görög adósság?

Görögország adóssága a GDP-jük 180 százalékra rúg jelenleg, ami első ránézésre tényleg fenntarthatatlan méret. Csakhogy a görög adósságot nem csak csökkentették 2012-ben, hanem jelentősen át is strukturálták. Mit jelent ez? Hogy a 80 százalékban nemzetközi szervezetek kezében lévő adósságra fizetett kamatteher nagyon alacsony, ráadásul az adósság átlagos lejárata az adósságuknak 16 év, ami jóval hosszabb a többi eurózónás adósságnál.

Nem is sok?

De Grauwe szerint a jövőbeli kamatfizetések jelenértékére vonatkozó becslések alapján, a valós teher pusztán a fele annak, ami a 180 százalékos rátából következne. De Grauwe egyenesen azt állítja, hogy emiatt a görög adósság nem is tekinthető súlyosabbnak annál, mint amit a többi perifériabeli ország visel. Sőt, még a franciánál és a belgánál is alacsonyabb. Ebből következően pedig fenntarthatónak számít a görög államadósság, amennyiben képesek minimálisan is növekedni költségvetési hiány nélkül.