140 lovat vágtak le Szarvason, eladták marhahúsként

2015.07.17. 09:01

Lóhúst és selejtes marhahúst árultak minőségi marhahúsként budapesti húsüzletekben. A bűnszervezet hét tagja ellen vádat emeltek, és két illegális vágóhidat felszámoltak Szarvason és Békésszentandráson, írta a Beol.hu

Egy gyomaendrődi hentes kezdte az egészet. A budapesti húsboltossal kitalálták, hogy rengeteg pénzt lehet keresni azzal, ha jó minőségű marhahús helyett inkább lovat és selejtes marhahúst sóznak rá a vásárlókra. Úgysem veszik észre.

A lóhúst egy ügyes hentes fel tudja úgy dolgozni, hogy az marhahúsnak tűnjön, és a beteg vagy sérült marhák húsáról feldolgozás után a vásárlók szintén nem tudják megállapítani, hogy rossz minőségű.

Egy szarvasi családi ház udvarán tartották a feketevágást. Azt sem tudni, honnan szerezték az állatokat, annyi biztos, a levágott állatok egészségügyi és fogyaszthatósági vizsgálaton nem estek át.

És még alkalmazottakat is tartottak, volt sofőrjük és munkásaik, valóságos üzem alakult ki az évek során. Hetente 3-4 állatot vágtak le, és 5-600 kg húst szállítottak az egyik budapesti piacon üzemelő két hentesüzletbe.

2011. szeptember eleje és 2013. január vége között legalább 140 lovat és 60 selejtes marhát vágtak le, a vágásokból legalább 32 000 kg súlyú, 36 millió forint értékű húst hoztak forgalomba.

Mi lett a lófejekkel, csontokkal, patákkal és belsőségekkel? Lerakták az egyik alkalmazott tanyáján, aki disznókkal és a kutyáival etette fel, a megmaradt csontokat és egyéb részeket a tanya különböző területein helyezte el temetetlenül. A nyomozók a tanyán 40 m³ állati csontot és 200 lófejet találtak.

2013-ban aztán az egész üzletet elindító hentes kiszállt, túl kockázatosnak tűnt folytatni. Leállította a vágásokat, elküldte a sofőrt is. A budapesti húsboltos azonban vérszemet kapott: úgy érezte, hogy egyedül is tudja folytatni az üzletet. Maga mellé vett egy békésszentandrási férfit, az ő udvarán folytatták az állatok leölését. A húst hűtés nélkül tárolták és szállították, a maradékokat elásták a kertben.

A budapesti húsboltos egyébként az évek alatt legalább 55 millió forint bevételre tett szert a rossz marha- és lóhússal. A vádlottak akár öt év börtönt is kaphatnak.