Hétfőn kinyitnak a görög bankok

2015.07.18. 15:02

Három hét zárva tartás után hétfőn kinyitnak a bankok Görögországban. Kissé enyhítenek a készpénzfelvételi korlátozásokon, de a külföldi utalásokra vonatkozó tilalom és a tőke mozgásának ellenőrzését célzó egyéb intézkedések érvényben maradnak, ismerteti az MTI a görög kormány szombaton közzétett rendeletét.

Június 29. óta legfeljebb napi 60 euró készpénzt lehetett felvenni helyi kibocsátású bankkártyával. Ezt az előírást most úgy változtatják meg, hogy a banki ügyfelek egy hét alatt legfeljebb 420 eurót vehetnek fel készpénzben a számlájukról. Hétfőtől ismét lehet fizetni külföldön is a görögországi bankok által kibocsátott bankkártyákkal.

A három hétig tartó bankzárlat mintegy 3 milliárd eurós veszteséget okozott a görög gazdaságnak, nem számolva a turizmusból származó bevételek kiesését, írta a Katimerini című görög liberális napilap.

Közben szombaton letették a hivatali esküt a Ciprasz-kormány új tagjai. A görög miniszterelnök pénteken leváltotta azokat az embereit, akik a reformintézkedések ellen szavaztak szerdán éjjel, amikor a szakadék széléről visszafordult Görögország.