Kicsit megenyhült Merkel

2015.07.20. 10:36 Módosítva: 2015.07.20. 10:37

Angela Merkel az ARD német országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban a tervezett harmadik görög mentőprogramról szólva kiemelte, hogy „most kemény tárgyalások következnek Görögországgal” – írja a Napi.hu.

A megállapodások betartását biztosítani kell, ami „nem lesz könnyű”, mert 2010 óta az egymást váltó görög kormányok több intézkedést nem hajtottak végre, amelyben megállapodtak a hitelezőkkel, és amelyet más válságba került euróövezeti tagországok, köztük Portugália és Írország már régen bevezetett – tette hozzá a német kancellár.

Kiemelte, hogy az államadósság egy részének leírása nem kerülhet szóba, mert „klasszikus haircut, vagyis az adósság 30-40 százalékának elengedése nem lehetséges egy valutaunióban”. Ugyanakkor Görögország korábban is kapott könnyítéseket, például a törlesztési futamidő meghosszabbítása vagy a kamat csökkentése révén, és ilyen megoldások ismét napirendre kerülhetnek, de csak akkor, ha sikerrel zárul a program végrehajtásának első felülvizsgálata – mondta Angela Merkel.

A kancellár szerint az ideiglenes grexitről (a görög euróövezeti tagság szüneteltetéséről) szóló vitát be kell fejezni. Ez a megoldás ugyan felmerült az euróövezeti vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján, de végül „más utat” választottak, és már „csak a találkozó eredménye számít” – mondta Angela Merkel.