Öt cég is kivonulhat a brókerbotrányok miatt

2015.07.20. 11:15 Módosítva: 2015.07.20. 11:15

A Portfolio privátbanki szolgáltatókat kérdezett arról, hogy a brókerbotrányok miatt durván megugró Beva-befizetések miatt tervezik-e a távozást Magyarországról. Ez jelentheti csak az üzletvitel külföldre telepítését, de több cégnél felmerül az itteni jelenlét teljes felszámolása is. 

A válaszadók 9 százaléka szerint

3-5 alapkezelő és privátbank is megszűnhet az elkövetkező hónapokban, 25 százaléka szerint pedig ugyanennyi szolgáltató dönthet úgy, hogy a jövőben a tevékenységének egy részét vagy egészét inkább külföldre viszi.

A többség egyetért abban, hogy legyen szó megszűnésről vagy kitelepülésről, egy-két szereplő egészen biztosan megsínyli majd az elmúlt hónapok miatti rájuk zúduló többletterheket. A válaszadók 55 százaléka, illetve 50 százaléka véli úgy, hogy lesznek olyan szolgáltatók, amelyek vagy megszűnnek, vagy kiviszik tevékenységüket az országból.

A brókerbotrányok miatt megnövekvő többletterhekre reagálva az egyik cég, az SPB kifejtette, hogy esetükben már el is kezdődött egy külföldi láb kiépítése, ami tervek szerint jövő év januárjától már működni is fog.