Újra kinyitnak a görög bankok

2015.07.20. 07:56

Három hét szünet után újranyitnak a görög bankok, írta a BBC. A bankpánik és a tőke kiemekítésének megakadályozása miatt bezárt bankok újra kinyitnak, miután a görög Parlament rábólintott a hitelezők feltételeire, és egy újabb mentőcsomagért cserébe hajlandóak megszorító csomagot bevezetni.

Azért még nem áll vissza teljesen a korábbi rend, hiába nyitnak meg a pénzintézetek, továbbra is maradnak korlátozások, például nem lehet majd külföldre utalni, a napi 60 eurós limitet azonban 420 euróra emelik. Hétfőtől ismét lehet fizetni külföldön is a görögországi bankok által kibocsátott bankkártyákkal.

A három hétig tartó bankzárlat mintegy 3 milliárd eurós veszteséget okozott a görög gazdaságnak, nem számolva a turizmusból származó bevételek kiesését.  

Közben szombaton letették a hivatali esküt a Ciprasz-kormány új tagjai. A görög miniszterelnök pénteken le váltotta azokat az embereit , akik a reformintézkedések ellen szavaztak szerdán éjjel, amikor  a szakadék széléről visszafordult  Görögország.