Vida Ildikó tényleg távozik

2015.07.20. 11:31 Módosítva: 2015.07.20. 11:32

Vida Ildikó távozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) éléről, most zajlik az átadás-átvétel – értesült az Index NAV-os forrásból. A NAV elnökének feladatait Varga Árpád elnökhelyettes veszi át.

A NAV elnökének távozásáról az amerikai kitiltási botrány óta terjednek hírek, kormánytagok hivatalosan csak az utóbbi hetekben beszéltek arról, hogy nagy átszervezések várhatóak az adóhatóságnál. Lázár János pedig nem zárta ki, hogy a NAV átalakítása után Vida Ildikó távozik.

Ezt már csak azért is mondhatta biztonsággal Lázár, mert az Index úgy tudja, hogy

Vida két hónapja beadta a felmondását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban ezt nem kommunikálta. Feltehetően Varga Mihály türelmet kért, amíg megtalálja az utódját, vagy az is lehet, hogy Vidát csak a nyilván sok konfliktust okozó adóhatósági átalakítások után akarta elküldeni. A Figyelőnek mindenesetre július elején Varga belengette Vida távozását, ekkor már információnk szerint Vida beadta a felmondását. A NAV elnökét a törvény szerint a miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. 

D SOS20130326019

A Vida feladatait most állítólag átvevő Varga Árpád 2010 óta elnökhelyettes. Amikor 2010 novemberében Vida Ildikót a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésére hívták, Varga ment el helyette, és újságíróknak csak annyit mondott, hogy személy szerint nincs a kitiltottak listáján.

Megkerestük a NAV-ot és az NGM-et is Vida Ildikó távozásával és két hónappal ezelőtti felmondásával kapcsolatban. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

Délután kiszivárgott Vida Ildikó munkatársainak küldött levele, amelyben megindokolta a távozását, és elismerte, hogy május 20-án benyújtotta Orbán Viktornak a lemondását.