15 gyermekruha, amelytől megfulladhat a gyereke

2015.07.21. 14:48

Nagyon vigyázzon, mielőtt ráadja kisbabájára a török Citlembik kisestélyit, vagy cukimuki szaloncukornak öltözteti a kínai Sunsea ruhájába, gyermeke ugyanis meghalhat. Az apró díszítések könnyen leválnak, ha pedig a gyerek a gyöngyöt a szájába veszi, megfulladhat.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) most 34 ruhát, cipőt tesztelt ilyen szemmel, ebből 29 megbukott.

Alábbi galériánkban az életveszélyes ruhákat nézheti meg.

A termékek egy része a Távol-Keletről érkezett, de több, Törökországban gyártott ruha is fennakadt a vizsgálaton, ami újdonság az előző évekhez képest.

Az NFH közleménye szerint három év alatti gyermekeknek készült ruhákon elvárás, hogy az apró strasszok, gyöngyök, szegecsek megfelelően legyenek rögzítve, a könnyen leváló díszek ugyanis fulladást is okozhatnak. Két gyermekruhánál azt is kifogásolták, hogy a megengedettnél hosszabb öv van rajtuk, ami könnyen beakadhat viselés közben, ezért azok balesetveszélyesek is lehetnek.

Arról, hogy hogy néz ki egy ilyen ruhatesztelés, itt nézheti meg az NFH videóját. Ha gyermeke képes 21 newtonnal a ruhájáról gyöngyöt tépni, komoly veszélyt jelenthet rá a tesztelt ruha, a felvarrt dísznek 50 newtont legalább bírnia kellene.

Fulladásveszélyes csecsemő- és kisgyermek ruhák