Matolcsy bejelentette: vége a kamatvágásoknak

2015.07.21. 14:13
Befejezte az MNB a kamatcsökkentési ciklust, utoljára még 0,15 százalékponttal csökkentették az alapkamatot. Matolcsy György szerint az alacsony kamat fűti az egész gazdaságot, tervei szerint még sokáig tartani tudják ezt a szintet. Balog Ádám MNB-alelnök az MKB vezére lesz, őt posztján az eddigi igazgató, Nagy Márton váltja.

Az elemzők által várt 0,1 százalékpont helyett 0,15 százalékponttal csökkentette az alapkamatot kedden a Magyar Nemzeti Bank. Szerdától így már 1,35 százalék lesz a jegybanki alapkamat. A kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón Matolcsy György, az MNB elnöke elmondta, ezzel véget is ért a jegybank második kamatcsökkentési ciklusa.

 

Nem varázslat

"A jegybanki alapkamatot nem egy varázslatnak és nem egy tankönyvszerű dolognak éljük meg. Szerintünk ez az, ami egy egyensúlyi alapkamathoz a legközelebb áll" - mondta a Portfolio.hu beszámolója szerint Matolcsy.

Úgy vélte, a kamatvágásoknak jelentős hatása van mind a növekedésre és foglalkoztatásra és a kamatkiadásokra, nagyjából a GDP-növekedés harmadát lehet kötni a folyamatban lévő jegybanki programokhoz. A jegybankelnök szerint még sokáig ezen a szinten maradhat a magyar alapkamat.

"A Fed-elnökasszonyát többször is volt szerencsém meghallgatni, amiből azt szűrtem le, hogy nagyon hosszan laza monetáris környezetet tart majd fent az amerikai jegybank. Ennek köszönhetően pedig mi is hosszan tarthatjuk alacsonyan a magyar alapkamatot" - mondta.

Lesz még magyar euró

"Nincs árfolyamcélja az MNB-nek. Minden ilyen elemzés összes változata szerint az MNB biztonságban van. A középtávú inflációs célkövetés szempontjából biztonságban van a magyar monetáris politika. Más kérdés, hogy nekünk a jegybankban, konzervatív jegybankárok lévén, fel kell készülnünk rá, hogy nincs vége az eurózóna válságának. Ugyanakkor annak a legrosszabb változata sem jelent kockázatot a magyar monetáris politikára nézve" - mondta.

Szerinte mi nem számolunk az eurózóna felbomlásával, ahogy nem adjuk fel azt a kötelezettségünket sem, hogy egykor a része leszünk ennek az övezetnek.

Kreatív és konzervatív

Beszélt a jegybankon belüli személyi változásokról is. Nagy Márton, a jegybank igazgatója váltja Balog Ádámot az MNB alelnöki pozíciójában, Balog az MKB bank vezére lesz. A bank fontos szerepet tölt majd be a magyar kereskedelmi bankrendszer átalakításában.

"Nagy Mártont nem kell bemutatnom, a jegybankban dolgozó számos tehetség egyike. Egy bölcs jegybankár, akinek a nevéhez többek között az NHP fűződik. Én azt várom tőle, hogy azt a jegybanki politikát folytatja, amit Balog Ádámmal elkezdtünk. Tehát, hogy a magyar jegybank egy konzervatív és felelős, de kreatívan működő jegybank legyen" - mondta.

Nagy Márton a sajtótájékoztatón az autós devizahitelesek helyzetéről beszélt. Szerinte a forintosítás 90 százalékban véget ért, ugyanakkor az autóhitelesek helyzete továbbra sincs megoldva, ezt a problémát kezelni kell.

Az autóhiteleseknél nem volt olyan egyoldalú kamatemelés, mint a jelzáloghiteleknél. De továbbra is igen magas teherrel néznek szembe. A korábbi átváltási árfolyamtól ma már jóval odébb vagyunk, ami jelentős kockázatnak tette ki az autóhiteleseket. Nem pusztán a svájci frank sokk, hanem a görög válság is ártott a helyzetnek - mondta el az új alelnök.