Köszi, Semjén: betett a vasárnapi boltzár

D NOE20131217010
2015.07.22. 07:40 Módosítva: 2015.07.22. 07:52

Májusban csaknem háromezerrel dolgoztak kevesebben a kereskedelemben, mint februárban, az utolsó hónapban, amikor még minden vasárnap korlátozás nélkül nyitva lehettek az üzletek – írta a Népszabadság a KSH adataira hivatkozva.

Az újság szerdai cikke szerint az elbocsátási hullám nagyobbrészt a kiskereskedelmet sújtotta,

az alkalmazottak száma csaknem 2600-zal csökkent három hónap alatt,

míg a többieket a nagykereskedelmi társaságoktól küldték el. A KSH adataiban ráadásul csak a legalább ötfős vállalkozások szerepelnek - teszik hozzá.

A kereskedelmi vállalkozások elsősorban részmunkaidős munkavállalóiktól váltak meg, februárhoz képest a számuk 2300-zal csökkent. A teljes munkaidősök száma májusban emelkedett ugyan áprilishoz viszonyítva, ám a februári adathoz képest mintegy 700 fős csökkenést mutatnak az adatok.

Aki maradt, annak jóval többet kell dolgoznia, mint korábban. Májusban az alkalmazottak összesen 388 ezer túlórát teljesítettek, 70 ezerrel többet, mint egy évvel korábban. Ennek az elbocsátások mellett az az oka, hogy hosszabb az üzletek nyitva tartása, ellensúlyozandó a vasárnapi zárva tartás okozta forgalomkiesést - áll a Népszabadság cikkében.

Több elbocsátást jósoltak

A teljes kép ennél egyébként rosszabb lehet, a KSH statisztikája ugyanis csak a 4 főnél többet foglalkoztató vállalkozásokra terjed ki. Ha egy néhány főt foglalkoztató kisbolt március óta nincs nyitva éjszakánként, és emiatt elbocsátott egy alkalmazottat, az nincs is benne a hivatalos statisztikában.

A boltzár bevezetését követően egyébként már előkerült egy 2011-es kormányzati tanulmány, ami 10-15 ezer munkahely megszűnésével számol a vasárnapi zárva tartás bevezetésének esetén. De a kereskedők is tízezrek utcára kerülésével riogattak, ehhez képest az érintettek száma nem is olyan sok. 

NGM: Többen dolgoznak

 Az NGM korábban azt is közölte,  hogy nincs szó létszámcsökkenésről, ugyanis a tárca szerint szezonális hatások miatt a statisztikákat év/év összevetésben érdemes vizsgálni, eszerint pedig tízezerrel nőt a kereskedelemben dolgozók száma egy év alatt (amiből 2500 új munkahely a kiskereskedelemben). Szerintük ráadásul május 20. és június 20. közötti időszakban 1959 új munkahelyet jelentettek be a kiskereskedelmi szektorban.