Gusztáv
-4 °C
1 °C

Vida Ildikó már tavaly lemondott, de Orbán nem eresztette

D SOS20130326019
2015.07.22. 10:41
Egyre érdekesebb Vida Ildikó távozása a NAV éléről. Azt már tudjuk, hogy Vida korábban távozni akart, de immár az sem egyértelmű, mikor akarta elhagyni az adóhatóságot, és miért. A kommunikációs államtitkár szerint már a kitiltási ügy idején menni akart, de Orbán nem engedte, Simicska Lajos Magyar Nemzete viszont úgy tudja, hogy a tavalyi Fidesz-győzelem után távozni akart.

Vida Ildikó elég különösen távozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal éléről. Hétfőn szivárgott ki, hogy zajlik az átadás-átvétel, és kiderült, hogy már két hónappal azelőtt írásban beadta a lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A kormányzati kommunikáció azonban erről nemhogy nem számolt be, hanem a miniszterek lebegtették Vida esetleges távozását még júliusban is. Holott ekkor már lemondott.

Most Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek újabb adalékkal szolgált. Az államtitkár azt mondta, hogy a miniszterelnök még június elején jelezte: szakmai okok alapján nem tudja elfogadni Vida Ildikó NAV-elnök lemondását, személyes és családi okok alapján azonban igen. 

Vida Ildikó már az alaptalan amerikai vádak idején felajánlotta a lemondását, amelyet a miniszterelnök nem fogadott el

– mondta Giró-Szász, és hozzátette, május 20-án Vida Ildikó benyújtotta lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek. Erről a tavaly őszi lemondásról sem tudtunk.

A kormányfő arra kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét, hogy mindaddig, amíg a NAV új vezetőjéről nem döntenek, lássa el a feladatát. De mivel a lemondás benyújtását követő 60. napon megszűnik a vezetői munkaviszonya, e határidő után az új NAV-elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes látja el az intézményvezetői feladatokat – mondta Giró-Szász.

Elfogyott a levegő

A szerdai Magyar Nemzetben eközben egy hosszú cikk jelent meg Vida lemondásának körülményeiről. Ez csak azért külön figyelemre méltó, mert Vida Ildikót Simicska Lajos emberei közé sorolják kormányzati körökben, a Magyar Nemzeti pedig ugyebár Simicska lapja. A lapban szerzőként csak annyit jelöltek meg: „Munkatársunktól”.

A cikk szerint

  • Vida Ildikó körül elfogyott a levegő.
  • Vida Ildikó szuverén, egyoldalú és megmásíthatatlan döntést hozott, amikor május 20-án benyújtotta lemondását.
  • Tavaly a kitiltási botránynál Orbán marasztalta Vidát, aki már tavasszal, az újabb Fidesz-győzelem után távozni akart.
  • Az amerikaiak valójában a magyar állami helikoptertender elhúzódásán akadtak ki végleg, és megüzenték, hogy a NAV-vezetésével kezdik a kitiltásokat. Ezt „kormányzati körökben” nem is annyira bánták, hiszen „nem kár Simicska Lajos embereiért”.
  • Vida összeveszett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, méghozzá az online pénztárgépek bevezetésén, mert Vargáék ragaszkodtak egy NAV által nem éppen megfelelőnek ítélt géphez.
  • Vida kiakadt, hogy az adóhivatal átalakítására Lázár János és a Belügyminisztérium is koncepciót gyártott, de a NAV-nak nem volt beleszólása.

Ezeket az állításokat tehát úgy kell kezelni, hogy feltehetően Vida Ildikó és Simicska Lajos értelmezéséhez áll közel.