Csak óvatosan ezzel az IKEA-szekrénnyel

2015.07.23. 07:22

A svéd bútorgyártó 27 millió szekrényhez biztosít utólag ingyen szerszámkészletet és javasolja, hogy rögzítsék a falhoz, mivel a modellek két kisgyerek halálát okozták a közelmúltban - írta az USA Today. A konkrét halálesetek a Malm fantázianevű fiókos szekrényhez kötődnek, ebből 7 milliót adtak el az USA-ban, de további 20 millió más típusú, 80-200 dollár (22-56 ezer forint) értékű bútorra is kiterjesztik a programot.

A szekrények csak megfelelő rögzítés hiányában lehetnek veszélyesek, ezért a vásárolóknak azt javasolják, hogy fúrják be a falba a bútort az ingyenesen elérhető szerszámkészlettel, amelyet adnak hozzá. Ezen kívül azt tanácsolják, hogy a rögzítetlen darabokat olyan szobákba állítsák, ahol kisgyerekek nem férhetnek hozzá. 

Az IKEA részvétét fejezte ki a tragédiák kapcsán, és elmondták, hogy 1989 óta összesen öten haltak meg hasonló okokból. A cég amerikai kereskedelmi igazgatója szerint a cég a továbbiakban is törekszik rá, hogy segítsen az otthonok biztonságosságának növelésében.

Frissítés: olvasónk fia pont megúszta, tényleg rögzíteni kell

Egy debreceni olvasónk írta cikkünk megjelenése után, hogy ezzel a bútordarabbal náluk is majdnem bekövetkezett a tragédia. Kétszer is.

"Éppen fürödtem, amikor hatalmas csörömpölést hallottam a 3 éves kisfiam hálószobájából. Beszaladtam és láttam, hogy a kisfiam megijedve sír, a szekrény félig elborulva és a rajta lévő tárgyak darabra törve hevernek összevissza. Azt hittem, hogy fel akart mászni a szekrényre és az ő súlyától dőlt el, ezért meg akartam mutatni neki, hogy mit nem szabad csinálni. Kértem, hogy mutassa meg, hogy mit csinált és meg ott áltam, hogy megmutassam, hogy miért nem szabad belecsimpaszkodni. De amikor kihúzott pár fiókot, akkor az magától elborult. Mivel az alsó fiókkal kezdte, így az megakasztotta és nem fordult át teljesen, így volt ideje félreugrani alóla, mert az oldalához közel álltunk. Ekkor döbbentem rá, hogy nem ő rántotta magára majdnem a szekrényt, hanem a szekrény saját súlyától instabil. Azóta megtanulta, hogy mindig csak egy fiókot szabad kihúzni és a veszélyes szekrényt a falhoz furtam. De mindenkinek üzenem: kisgyerekes családban hasonló szekrényeket teszteljen le, elborulnak-e, ha kihúzzuk a fiókokat" - írta olvasónk.

Az IKEA még annyit akart ez ügyben hangsúlyozni, hogy ez egy kampány, és hogy kérdéses komódhoz tartozó kiegészítő szerelőkészlet a magyar vásárlók számára is elérhető az áruházak vevőszolgálatán.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport