Tulajt vált a Financial Times

2015.07.23. 18:32

A legnagyobb ázsiai üzleti médiacsoport, a japán Nikkei veszi meg a Financial Timest - közölte csütörtökön a Londoni Értéktőzsdén a gazdasági napilapot csaknem hat évtizede birtokló Pearson csoport. A Pearson szerint az irányár 844 millió font (370 milliárd forint); ezt a Nikkei készpénzben folyósítja.

Az 1844-ben alakult brit kiadói csoport, amelynek 50 százalékos részesedése van a The Economist című folyóiratot gondozó kiadócégben is, az adásvételi egyezmény bejelentése előtt alig néhány órával még csak annyit közölt a londoni tőzsdén - megerősítve a brit sajtóban e hét eleje óta keringő értesüléseket -, hogy tárgyalásokat kezdett a Financial Times-csoport eladásáról, és a tárgyalások "előrehaladott szakaszban" járnak.

A megállapodásról szóló nem sokkal későbbi bejelentés szerint a tranzakció nem érinti a The Economist vállalatcsoportban meglévő Pearson-részesedést.

A Pearson szerint az adásvétel véglegesítéséhez számos versenyfelügyeleti jóváhagyás szükséges, de a tranzakció várhatóan 2015 negyedik negyedében lezárul.

John Fallon, a Pearson vezérigazgatója a bejelentéshez fűzött nyilatkoztában azzal indokolta a Financial Times eladását, hogy a globális médiaüzletág fordulóponthoz érkezett a mobil és a közösségi médiaszolgáltatások robbanásszerű bővülésével, és ebben a környezetben a Financial Times sikeres szakmai és üzleti jövőjét a legjobban úgy lehet biztosítani, ha a lap egy globális digitális hírszolgáltatóhoz kerül.  A Financial Times nyomtatott és online változatának olvasottsága az elmúlt öt évben több mint 30 százalékkal nőtt, és a kiadvány naponta átlagosan 737 ezer felhasználóhoz jut el.

Az FT-csoportba tartozik a gazdasági napilap mellett az FT.com online médiaszolgáltató, a How to Spend It című pénzügyi tanácsadó folyóirat, valamint a Financial Publishing részleg, amely mások mellett a The Banker, az Investors Chronicle, a MandateWire, a Money-Media és a Medley Global Advisors médiatermékeket és szolgáltató portálokat gondozza.