Albin
0 °C
11 °C

Hiába volt dögmeleg, nem most ment a legtöbb légkondi

2015.07.27. 07:33

Az elmúlt napok kánikulájában újból felerősödött az épületek hűtési igénye, ezzel az áram iránti kereslet is. Európa egyik fele kaszál a nagy felhasználáson, a másik fele pedig fizet neki. Magyarország erőssége e téren továbbra is az importban van. Ám a nyaralási szezon miatt már kevesebb légkondit kapcsolunk be, mint a hónap elején, írta a Világgazdaság.

Magyarország évek óta azok az országok közé tartozik, amelyek ilyenkor ráerősítenek az importra. Pénteken az európai villamos energia hálózatok üzemeltetőinek szövetsége (ENTSOE) adatai alapján Magyarország mellett az európai országoknak még körülbelül a fele tett így a csúcsigény idején, azaz 12-13 óra között. Ilyen volt Szlovákia, Szerbia, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, az Egyesült Királyság, Spanyolország és Finnország. Viszont többek között Svájc, Csehország, Svédország, Ausztria és Németország jól kihasználta a megugrott áraméhséget. Az áram tőzsdei ára rég nem látott szintekre ugrott múlt héten.

Magyarországon beigazolódott az az előrejelzés, miszerint hiába lehet nagy kánikula még július második felében és augusztusban is, a csúcsfogyasztás nem ezekre az időszakokra, hanem július első felére esik. Ezután ugyanis a szabadságolások és nyaralások miatt kevesebb légkondicionálók kapcsolnak be a felhasználók. Az idei, és az eddigi nyári rekord csúcsterhelés 6456 megawattal július 8-án volt a rendszerirányító adatai szerint.