Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Cameron a londoni pénzmosás miatt aggódik

2015.07.28. 16:00

David Cameron szerint nem szabad megengedni, hogy a londoni ingatlanpiac és a brit pénzügyi szektor offshore bűnözők pénzmosodája legyen, írja az MTI.

David Cameron nagyon kemény volt, olyanokat mondott, hogy le fogja rántani a leplet azokról a "névtelen fedőcégekről", amelyek elsősorban Londonban sorra vásárolják fel a luxusingatlanokat. Vagy hogy náluk "nincs helye a fosztogatásból eredő piszkos pénzeknek".

Azért mondott most ilyen hangzatos dolgokat, mert kicsit mást mutatnak épp a számok. A probléma egyébként évek óta közismert, cikkek és könyvek tömege foglakozott már régóta a kérdéssel. A Gomorrah olasz maffiaszakértő szerzője szerint például a britek csak azért nem foglalkoznak azzal, hogy például a kábítószerpénzeknek "Mexikó a szíve, de London a feje", mert Londonban "nem hevernek hullák a földön".

A két éve alakult brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) egyik felmérésében épp kimutatta, hogy csak Angliában és Walesben 122 milliárd font (54 ezer milliárd forint) értékű ingatlanvagyon van offshore befektetési cégek vagy külföldi magánszemélyek nevén. Az NCA Nagy-Britannia egészében 100 ezer, Londonban 36 ezer ilyen ingatlanról tud.

Londonban pedig leginkább a legdrágább kerületeket szeretik a külföldiek, Westminstert és Kensington & Chelsea-t. De más londoni kerületek is bőven érintettek lehetnek, Hampsteadben például egy tízmillió font értékű lakóingatlant még 2009-ben egy olyan befektetési alap vásárolt meg, amelyről a brit hatóságok tudják, hogy a tömeggyilkos diktátor Kadhafi családjával állt kapcsolatban.

Donald Toon, az NCA gazdasági bűnügyek feltárásáért felelős igazgatója mellé azt mondta a Timesnak, hogy a londoni ingatlanpiaci árakat is felhajtják azok a külföldi bűnözők, akik nagy-britanniai ingatlanbefektetésekben próbálják elrejteni vagyonukat.