Jöhet a kínai Chevrolet

2015.07.28. 11:51

A General Motors (GM)  5 milliárd dollárból csinál közös kocsit a kínai állami SAIC-kal. Egy új Chevroletet fognak közösen összerakni Brazília, Kína, India és Mexikó, és úgy általában kizárólag a fejlődő országok piacaira, írja a Bloomberg.

2019-től indulna a gyártás, és kétmillió ilyen kocsit akarnak közösen eladni 2030-ig.  A General Motors szerint a növekedés döntő része a fejlődő piacokból fog érkezni, a növekedés 55 százalékát várják ezekről a helyekről, külön számolva legnagyobb autópiacát, Kínát, ami 33 százalékot tenne ki. Ezek alapján pedig a fejlett országokból csak az értékesítés növekedésének 12 százaléka érkezne a tervek szerint.  

Párhuzamosan pedig szépen visszahúzzák magukat Oroszországból, Thaiföldről és Indonéziából. Oroszország túl kockázatos lesz egy jó ideig a cég szerint, az utóbbi két nagy piacon pedig túl nehezen mentek a dolgok, nem látták, hogy hogyan térülnének belátható időn belül az ottani befektetéseik. 

A GM egyébként általában spórolni akar a gyártásán, 2020 azt akarják elérni, hogy a gyártásuk szinte egésze, 99 százaléka azonos alapvető modulokra (core architectures) épüljön, amiből 11 félét szeretnének a jelenlegi 14 fajta helyett.

A Financial Times pedig arról írt, hogy a GM berobbanna Kínába a Cadillac luxusmárkával is,  ahol az MTI szerint a GM részesedése már így is 14 százalék a teljes helyi autópiacon.