Lenke
14 °C
28 °C

A festménygyűjtés régi hobbink

2015.07.29. 07:45

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban is vásárolt műkincseket – többek közt erről beszélt Gerhardt Ferenc az M1 aktuális csatornán kedd este.

„Ha valaki bejön” a Magyar Nemzeti Bankba, ott Mednyánszky-képeket, Paál László-, Aba-Novák-festményeket is látni fog, a klasszikus magyar festészet számos alkotása található a jegybankban – mondta a jegybank alelnöke.

Kifejtette: ezek a képek a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában vannak, mint ahogy a most megvásárolt festmények is a jegybank tulajdonát képezik, ezek a műkincsek akkor kerülnek közgyűjteményekbe, ha az MNB ott letétbe helyezi őket. Ez egyben felelet arra a „kimondott, ki nem mondott vádra” is, hogy úgynevezett monetáris finanszírozást végez a Magyar Nemzeti Bank, amikor ezeket a festményeket megveszi, „ez nem így van” – tette hozzá.

Gerhardt Ferenc azzal kapcsolatban beszélt a jegybank műkincsvásárlásairól, hogy a magyar gyűjteménygyarapítás történetében is kiemelkedő mértékben, összesen csaknem 8,7 milliárd forintért vásárolt műtárgyakat az elmúlt másfél évben a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB által elindított, 100 millió eurós keretösszegű Értéktár Program révén megvásárolt műtárgyak a hazai közgyűjteményekbe kerülnek letétként, így a múzeumlátogató közönség és a szakma számára is elérhetővé válnak.