41 milliárdnál jár a quaestorosoknak kifizetett pénz

2015.07.30. 13:54 Módosítva: 2015.07.30. 13:55

Július 27-ig 41 milliárd forint kártalanítást vett fel csaknem 15 ezer Quaestor-károsult a Beva megbízásából eljáró OTP-fiókokban – hivatkozik a kártalanítási alap közleményére az MTI. 

A Beva eddig összesen 25 ezer befektető kártalanítását utalta át az OTP-nek, ami értékben 69,5 milliárd forint. Megkezdődött az érintett, mintegy 300 vég vagy más jogi személy kártalanítása is, hétfőtől összesen 150 ügyfelet fizetnek ki, míg a többiek kérelmét a hiányzó adatok pótlása után bírálják el.

32 ezer  Quaestor-kötvényes károsult jelentkezett összesen, de őket is csak hatmillióig fizetik ki, és egyelőre most a hiányzó kötvények miatt. Az átlagos károsult 5,4 milliót kér a tisztességes cégek által összerakott kártalanítási alap szerint.

Miért csak a quaestorosokat kell kimenteni?

Erre megnyugtató magyarázatot eddig senki nem adott, miközben még a kormány közeléből is jó páran felháborodtak rajta. Sok pénzügyes szerint az ügyfelek lekenyerezése az ügy eltussolását segítheti: ha mindenki pénzéhez jut, nem fognak a kártérítési perek során kiderülni a Quaestor homályos ügyei, amelyek közül jó néhányhoz az államnak is bőven lehet köze. Ami biztos: a már kiderítetthúzások az ügyészségről visszapattantak, egy másik esetben a hányaveti rendőrségvesztette el véletlenül az eddigi nyomozati anyagokat.

Még a csőd után lóhalálában hoztak egy törvényt a Quaestorra, ami szerint a többi bebukott csaló brókercégtől eltérően a Quaestor-kötvényeseit biztosan kártalanítaniuk kell a tisztességes pénzügyi cégeknek 100 ezer euróig, azaz nagyjából 30 millió forintig. Most viszont az alkotmánybírósági  vizsgálattal egy darabig politikai csapdahelyzetbe lavírozta magát a kormány.

 Ha most kifizetik a pénzt 30 millióig, majd az AB elkaszálja a törvényt, az elég nehezen lesz kezelhető, lázadozni fog néhány tízezer gazdagabb ember. Ha viszont nem fizetnek semmit az AB távoli döntéséig, az ügyfelek lázadnak fel, és mennek utcára. Az állam azt kártalanít akár szimpátia alapján is, akit akar. De az már problémásabb, ha más pénzéből akar kártalanítani, pláne olyanokéből, akik maximum annyi közük van az egészhez, hogy szintén kárvallottjai a Quaestor egész létezésének. 

Így aztán a kormány bedobott egy köztes, jogilag elég vitatható megoldást: egyelőre csak hatmillióig kell kártalanítani, vagyis úgy, mintha nem is élne a quaestoros törvény harmincmilliós plafonja. Emiatt most csak a valós károknál jóval alacsonyabb összegig, összesen 88 milliárd forintig kártalanítanak.

Ez meg Quaestor-károsultaknak nem tetszik, akik nem értik, hogy mióta nem kell betartani egy hatályos törvényt attól, hogy az Alkotmánybíróság elkezdte vizsgálni. Részletesebben itt írtunkegyébként a kártalanítás körüli furcsaságokról..