Egyre kevesebben nyaralnak belföldön

2015.07.30. 08:10

A Budapest Bank felmérése reprezentatív felmérése most megerősítette a KSH korábbi számait. Nekik is az jött ki, hogy magyaroknak kevesebb mint a fele tud elmenni, egészen pontosan 48 százalékunk, írják az MTI-nek elküldött kutatásukban.

Az államosított bank inkább azok költésére volt kíváncsi, akik el tudnak menni nyaralni, így kiderült, hogy a válaszadók 79 százaléka a spórolt pénzéből fedezi a nyaralást, 6 százalékuk azonban kölcsönből megy nyaralni akiknek 4 százaléka rokonoktól, ismerősöktől kér pénzt, 2 százalékuk viszont gyorskölcsönt igényel, és ugyanennyien hitelkártya-keretüket növelik meg.

A nyaralásra fordított összeg átlagosan a tavaly mért 118 ezer forinthoz képest idén elérheti a 151 ezer forintot is a bank szerint. Az eredmények szerint közel azonos azoknak az aránya, akik 50 000 forintnál kevesebbet tudnak pihenésre költeni, és azoké, akik 200 000 forintnál is többet szánnak a vakációra: 22, valamint 23 százalék.

Emellett többen mennek külföldre is, a tavalyi 16 százalékról idén 23 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik európai tengerparton nyaralnak. Külföldre egyébként a KSH szerint lassan újra annyian megyünk nyaralni vagy vásárolni, mint 2011-ben. 

Jó tudni, hogy belföldre például jellemzően a fővárosból tud elmenni minden második ember nyaralni, míg mondjuk az Alföldről nagyjából a lakosság negyede engedheti ezt meg magának. A diplomások és tanulók is jóval nagyobb arányban tudnak elmenni pihenni az átlagosnál, a munkanélküliek és nyugdíjasok pedig kevésbé.