Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Lassabb lesz a növekedés, de még így is szép

2015.08.03. 08:12

A tavalyi kiugró 3,6 százalékos és az idei év első negyedévében tapasztalható 3,5 százalékos bővülés ellenére, a beruházások stagnálása miatt idén várhatóan 2,7 százalékra lassul a GDP növekedési üteme - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

A jelentés szerint kedvező a vállalkozásoknál dolgozó alkalmazottak létszámának növekedése, azonban figyelmeztető jel, hogy az első negyedév 3,6 százalékos dinamikáját április-májusban már csak 2,5 százalékos bővülés követte.

A magyar árszínvonal 2014 áprilisától idén májusig szinte minden hónapban csökkent, májusban azonban 0,5, júniusban pedig 0,6 százalékos áremelkedés következett be az egy évvel korábbihoz képest, ami trendfordulót jelent - olvasható a GKI előrejelzésében. Éves átlagban változatlan, vagy néhány tizedszázalékkal emelkedő árszínvonal várható - tették hozzá.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyar monetáris politika a jelenlegi, 1,35 százalékos jegybanki alapkamatot tartósnak gondolja. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan minél később akarja majd megkezdeni az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) már idén - talán szeptemberben - várható kamatemelését kényszerűen követő kamatemelési ciklusát - fűzték hozzá.

A forint árfolyama - jelentős ingadozások mellett - trendszerűen gyengül a GKI szerint, a második félévben az első félévi 307,4 forintos euró után 310-315 forintos árfolyam várható.