Új bankot alapít a magyarországi Erste

2015.08.03. 20:45

Egy új jelzálogbankot alapít a magyar Erste.  A bank hétfőn jelentette be, hogy 100%-os tulajdoni részesedés mellett, egyedüli alapítóként egy szakosított hitelintézet, jelzálogbank alapszabályát írta alá július 31-én. A jelzálogbank megalapítására minden bizonnyal az MNB új jelzáloglevél-szabályozása miatt kerít sort a társaság, írja a Portfolio.hu.

A lépés azért is fontos, mert eddig mindössze három jelzálogbank működött Magyarországon, az FHB, az OTP és az Unicredit jelzálogbankja.

A Portfolio februárban elsőként írt arról saját értesülései alapján, hogy a jegybank kötelező jelzáloglevél-finanszírozást írna elő a bankoknak a jelzáloghitelek mögé. A 2016. október 1-jétől élő Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutató (JMM) első értéke 15% lesz, legalább ekkora arányban kell majd jelzáloglevélből vagy hasonló értékpapírból finanszíroznia minden banknak a jelzáloghitel-állományát.

Az MNB azóta megjelent indoklása szerint háztartási deviza jelzáloghitelek forintosítását követően jelentősen megemelkedett a bankrendszerben a forint eszközök és források közötti lejárati eltérés. A Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutató (JMM) bevezetése csökkenti ezt a kockázatot, mivel a bankok számára hosszú értékpapírok kibocsátását írja elő, melyek főként jelzáloglevek formájában jelenhetnek meg a tőkepiacon.

A jegybank előzetes becslése alapján az új szabályozás számos új jelzálogbank alapítását és mintegy 300 milliárd forintnyi új jelzáloglevél kibocsátását eredményezheti. Ezen jelzálogleveleket várhatóan elsősorban intézményi befektetők, pénzügyi intézmények vásárolhatják meg.