Kezdi összeszedni magát az orosz gazdaság

2015.08.04. 08:24

Jövőre minimálisan erősödik az orosz gazdaság, idén azonban még jelentős lesz a zsugorodása, miközben az idei év végére lassult a fogyasztói áremelkedés, az ország devizatartaléka pedig csökken - áll az IMF Oroszországról készített legújabb jelentésében, írja az MTI.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) májusi jelentéséhez hasonlóan most is úgy véli, hogy az orosz hazai össztermék (GDP) idén 3,4 százalékkal zsugorodik, jövőre minimálisan, 0,2 százalékkal erősödhet. Az orosz GDP tavaly 0,6 százalékkal nőtt.

Az országjelentés összeállítói szerint az infláció 12 százalék lesz az év végén és 8 százalék 2016 végén. Júniusban az infláció 15,3 százalékos volt. Az IMF-jelentés szerint az orosz arany- és devizatartalék értéke mintegy 360 milliárd dollár lesz az év végén.

A jelentés szerint tehát 2016-ban az orosz gazdaság összeszedi magát, ugyanakkor az orosz gazdaság gyengébb teljesítőképessége miatt hosszabb távon nagyjából csak 1,5 százalákos növekedés várható. A válságból való kilábalásra a legnagyobb veszélyt a geopolitikai kockázatok jelentik.