Ha ilyen játékpuskát vesz a gyereknek, kilőheti vele a szemét

2015.08.04. 11:04

Tapadókorongos, szivacstöltényes játékpisztolyok, íjak, nyílpuskák - rengeteg játékfegyver kapható a boltokban, de ezek nem veszélytelenek. Ha nem jól használják őket, sérülést okozhatnak. Ráadásul a fegyverek többsége puha, PVC-anyagú tapadókorongos lövedékkel működik, amelyek veszélyes anyagokat rejthetnek, hívta fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Fontos, hogy a játékfegyverből a lövedék ne csapódjon be túl erősen, és bár nyilván alapszabály, hogy fejre nem szabad célozni, a legnagyobb veszélyt mégis a szem sérülése jelenti. Veszélyes lehet a tapadókorongok leválása is, ez fulladást okozhat a gyerekeknél.

  • Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium összesen 27 fajta lövedékes játékot vizsgált meg, a tapadókorong megfelelő rögzítését 16 fajta terméknél ellenőrizték.
  • 6 fajta terméknél a tapadókorong a lövedék végéről az előírt erő hatására levált, ezért a fulladásveszély súlyos kockázatát jelenti.
  • A lövedékek mozgási energiáját mind a 27 fajta terméknél vizsgálták, 3 fajta termékről derült ki, hogy nem felel meg a követelményeknek.
  • 18 mintából 7-nél a figyelmeztető feliratok sem feleltek meg az előírásoknak.
  • 15 db lövedék minta közül 5 haladta meg a megengedett egészségügyi határértéket.
Fotó: Bekesr