A Microsoft sem szeret adózni

2015.08.05. 08:03 Módosítva: 2015.08.05. 08:03

A Microsoft offshore profitja 17 százalékkal 107 milliárd dollárra nőtt az elmúlt évben, miután a vállalat továbbra is az alacsony adózású országokban realizálja a nyereségét - írja a napi.hu a Bloomberg híre alapján.

Az amerikai értékpapír-felügyelethez, a SEC-hez leadott július 31-i adatok alapján a Microsoft a 107 milliárd dolláros külföldön tartott pénzével (ami a magyar államadósság több mint négyszerese) csak a második olyan cég, amelyik átlépte a 100 milliárd dolláros szintet az offshore pénzével a General Electric Co. után. A Bloomberg ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy az Apple-nek több készpénze van külföldön (értsd USA-n kívül), mint a Microsoftnak, de ezek egy része után adót fog fizetni a vállalat, így kevesebb mint 70 milliárd dollárra rúgna az az összeg, amit érintene adókötelezettség, ha hazavinné.

A Bloomberg megjegyzi: ami a Microsoft pénzét külföldön tartja az nem más, mint az amerikai adórendszer. A vállalatnak ugyanis meg kellene fizetnie a különbözetet az adott alacsony adójú ország és az USA 35 százalékos társasági adója között, amennyiben a pénzt haza szeretné vinni. Vagyis, ha a Microsoft a 108,3 milliárd dollárját vissza szeretné kapni, akkor 34,5 milliárd dollárt kellene az adóhivatalnak leperkálnia. Ez 31,4 százalékos rátával egyenlő, ami arra utal, hogy a szoftveróriás mindössze 3,1 százaléknyi adót fizetett a külföldön - Írország, Szingapúr és Puerto Rico - keletkezett jövedelme után.

Közben az amerikai adóhivatal, az IRS, a Microsofttal a szoftveróriás transzferárazása miatt hadakozik. Ennek keretében az IRS 2004-ig visszamenőleg vizsgálja a vállalat profitját, a Microsoft viszont amiatt támadja a kormányzati hivatalt, mert külsős ügyvédeket alkalmaz. (A Microsoft szóvivője nem kommentálta a Bloombernek az értesüléseket.)

A jelenlegi szabályok szerint a 18 millió dollárt meghaladó forgalmú amerikai vállalatoknak 35 százalékos adót kellene a határon kívül szerzett profitjuk után fizetni, ám csak akkor, ha hazaviszik a pénzt. Ez arra ösztönzi a vállalatokat, hogy a profitjukat külföldön könyveljék le és ott is hagyják.

A Bloomberg számításai szerint az amerikai vállalatok a határon kívül több mint 2 ezer milliárd dollárnyi forrást halmoztak fel. Az Apple-nek több mint 200 milliárd dollárra tehető a készpénzállománya, amiből mintegy 90 milliárdnyi van külföldön. Az Apple legutóbbi éves jelentése szerint 69,7 milliárd dollárnyi profitja után nem fizetett adót az USA-nak.

A hírügynökség emellett megjegyzi, hogy az amerikai kormány már keresi a módját, hogy ezeket a pénzeket visszavigye az országba. Barack Obama elnök javaslata egy egyszeri 14 százalékos nyereségadóról szólna, amelyet autópályák és más infrastrukturális beruházásokra fordítanának. Néhány republikánus is hasonló megoldást támogatna és a terv részletein dolgozik.