Jól fogytak a görög állampapírok

2015.08.05. 17:28

A görög miniszterelnök szerint közel a megállapodás a hitelezőkkel, az Európai Bizottság szóvivője szerint pedig kielégítően haladnak a tárgyalások, miközben Athén könnyedén értékesített több mint 800 millió euró értékben kincstárjegyeket szerdán - írja az MTI.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdán azt mondta, hogy a hitelezőkkel zajló tárgyalások közel állnak a lezáráshoz. "A nehézségek ellenére abban bízunk, hogy a megállapodás véget vet a Görögország és az euróövezet jövőjével kapcsolatos bizonytalanságoknak" - mondta Ciprasz.

Jól haladnak a tárgyalásokkal

Ugyancsak a hitelezők és a görög kormány közötti tárgyalásokat értékelve Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy az egyeztetések kielégítően haladnak. Közölte továbbá, hogy

az Európai Bizottság augusztus 20-áig akarja elérni a megállapodást.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt nyilatkozta a AFP francia hírügynökségnek, hogy elképzelhetőnek tart egy újabb, második áthidaló kölcsön folyósítását Athénnak, ha elhúzódnának a harmadik mentőcsomagról szóló egyeztetések. Görögország júliusban kapott 7,2 milliárd eurós áthidaló kölcsönt.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az euróövezet állandó mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vesz részt a tárgyalásokon a hitelezők részéről. Az ESM biztosítja majd a becslések szerint 82-86 milliárd eurós, három évre szóló hitelkeretet a görögöknek.

Jól fogytak a görög állampapírok

Ha a tárgyalások jól haladnak, augusztus 12-éig kellene lezárulniuk a tárgyalásoknak a hitelezőkkel. Az euróövezet parlamentjei az ezt követő napokban ratifikálnák az erről szóló dokumentumot, hogy Athén augusztus 20-ig megkaphassa az első részletet, amikor az EKB-nak 3,188 milliárd eurót kell visszafizetnie.

A befektetők bizalmát jelzi, hogy szerdán a görög államadósság-kezelő központ, a PDMA a tervezettnél valamivel nagyobb értékben, 813 millió euró értékben adott el 6 hónapos kincstárjegyeket. Az adósságpapír átlagos hozama 2,97 százalék volt, ugyanannyi, mint az egy hónappal korábban tartott árverésen.

Ugyancsak szerdán jelentették be, hogy az EKB kormányzótanácsa szinten tartotta a sürgősségi likviditási támogatásból (ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára, miután görög részről nem érkezett emelésre vonatkozó kérés. A kormányzótanács legutóbb július 22-én 900 millió euróval 90,8 milliárd euróra emelte az összeget.  • Tippek
  • Árfolyam