Lekapcsolták az olasz pancsoltbort

2015.08.05. 08:24

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter július 18-án jelentette be, hogy 50 ezer hektoliter, a gyanú szerint cukrozott, hamisított olasz bor zárolását rendelte el. Az érintett palackok azóta le is kerültek az üzletek polcairól. A tárca a távirati irodának jelezte, az ügyet az olasz és a magyar hatóságok is vizsgálják. Most az érintett három olasz exportőr bora nem kerülhet forgalomba - írja a Napi Gazdaság.

A miniszteri döntés előtt a Hegyköz­ségek Nemzeti Tanácsa (HNT) hívta fel tagjai figyelmét arra, hogy zárolják olasz eredetű készleteiket, egyes esetekben pedig a már kiszállított olasz borokat vonják vissza a polcokról.

Az olasz hatóságok ugyanis több exportőr esetében jövedéki visszaélés gyanúja miatt nyomoznak.

Ezzel kapcsolatban most Tornai Tamás, a HNT elnöke elmondta:

minden magyar termelőt kedvezőtlenül érint, hogy egyesek a szabályostól eltérően, sokkal kedvezőbb feltételekkel, jóval alacsonyabb áron tudnak borokat előállítani.

Az érintett importőr cégek egyben jelentős kockázatot jelentenek a magyar partnereiknek; a hamis minősítés esetében jelentős bírságra számíthatnak, ami literenként 3 ezer forint is lehet. Ez a bírságtétel a mennyiségeket figyelembe véve a vállalkozások csődjéhez is vezethet – jegyezte meg.

Az ügy kirobbanása óta még két olasz cég ellen indult eljárás Olaszországban.