Nem az OTP-s Csányiék a leggazdagabbak

2015.08.05. 11:51

A legnagyobb magyar családi vállalkozásokról készített listát a Forbes magazin augusztusi, duplacímlapos száma. A dobogóra a Kasza család, a Csányi család, és a Felcsuti család fért fel:

  1. Az első helyen a jászberényi Kasza család végzett, amelynek feje, Kasza Lajos és unokatestvére, Kasza János éppen 25 évvel ezelőtt indították el akkumulátorgyártó és műanyagfröccsöntő családi vállalkozását. A 90,6 milliárdos értékre tartott Jász-Plasztik Kft. mára több, mint 2700 embernek ad munkát, és olyan cégek beszállítója, mint a Samsung, a Volkswagen vagy az Electrolux. Kasza Lajos személyes vagyonával is ott van a leggazdagabbak között, a Forbes tavaly novemberi, a leggazdagabb magyarokat felsoroló listáján a 8. helyen végzett.
  2. A Forbes gazdaglistáján ezüstérmes OTP-vezér családi érdekeltsége is második helyen végzett. A Bonafarm, amelyet Csányi Sándor fia, Csányi Attila irányít, már így is a legnagyobb mezőgazdasági, illetve élelmiszer-ipari cég az országban (többek között a Sole-Mizo, a Herz és a Pick márkák tulajdonosa), ám további akvizíciókra készül. Az orosz embargó ugyan hátrányosan érintette a cégcsoportot, de agrártámogatásokból bőven kijutott még a tavalyi évben is. A közel harmincezer hektáron gazdálkodó Csányi család a K-Monitor gyűjtése alapján tavaly 5,9 milliárd forintnyi apanázst kapott az államtól és az EU-tól. A Bonafarm becsült értéke 87,5 milliárd forint.
  3. Ma már szingapúri központtal irányítja családi vállalkozásból kinőtt vállalatát Felcsuti Zsolt, amit korábban apjával együtt irányítottak. A fém- és műanyagipari termékek gyártására szakosodott vállalat termékei mára meghódították a világ barkácsáruházait, a vállalatbirodalmat pedig akvizíciókkal növelte tovább a családfő. Felcsutiéké ma már a Widenta, a kontinens egyik legnagyobb csiszolószerszám-gyára, a nagy múltú FÉG és a Bajai Bútorgyár is, a Henkel barcsi telephelyének megvételével (ami 15 éve még Kemikál tulajdon volt) pedig beszálltak az építőanyag-piacra is. A Forbes becslése szerint 69,5 milliárdot ér a gazdag portfolió.

A lapnak interjút adott a Master Good operatív irányítását fiainak átadó Bárány László is, aki 49,1 milliárdos értékűre becsült családi baromfitenyésztő vállalatával az ötödik helyet szerezte meg a listán. A családfő, aki fiaival és unokáival a magazin címlapján is szerepel, a harmadik baromfitartó generációhoz tartozik: nagyapja kezdte a gazdálkodást, és nincs messze az idő, amikor Bárány László unokái vehetik át a Master Good irányítását. A Master Good Kft. tavaly megduplázta adózott eredményét, az árbevétel pedig ötmilliárddal haladta meg az egy évvel korábbit.

A listán mások mellett az édesiparról az ingatlanfejlesztésre átnyergelő Futó-család, az Unicummal világhírűvé lett Zwack-család, a Béres Gyógyszergyár mögött álló Béres-család is helyet kapott.