Nem lehet külföldre menekülni a NAV elől

2015.08.05. 07:36
Az elmúlt fél évben naponta átlagosan tíz megkeresést küldött külföldre az adóhivatal. Rendszerint a forgalmi adóügyek miatt levelezett a honi hatóság más államokkal, ilyenkor leginkább Németországba, Szlovákiába és Romániába ment magyar küldemény.

Bőven ad munkát a külföldi hatóságoknak is a magyar adóügyek tisztázása - írja a Napi Gazdaság. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jó ideje számos alkalommal fordul az EU államainak hivatalos szerveihez, némelykor pedig az európai közösségen kívüli országok is kapnak magyar levelet. – Idén fél év alatt majdnem kétezer megkeresést küldött külföldre a NAV – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére a szervezet szóvivője. Kis Péter András hozzátette: az esetek túlnyomó részé­ben az unió valamely tagállama volt a címzett, úgynevezett harmadik országba mindössze egy-két tucat alkalommal postázott a magyar adóhivatal.

A válaszokra idén – legalábbis eddig – nem kellett olyan sokat várnia a NAV-nak, mint a korábbi években. Két évvel ezelőtt, 2013-ban például átlagosan fél év alatt érkeztek meg a külföldi visszajelzések, tavaly négy hónapig tartott a postafordulás ideje, 2015 januárja és júniusa között viszont átlagosan két hónap kellett az információk megérkezéséhez. A NAV egyébként több témakörben, különböző szabályok alapján keresheti meg más államok hatóságait, hivatalos fórumait. Az unión belüli kapcsolatfelvétel mikéntjét közösségi jogszabályok határozzák meg, a többi ország ügyében a kapcsolattartást az adóegyezmények rendezik.

A küldeményekben egyébként a hazai hivatal főleg a látókörébe került cég ottani üzleti kapcsolatairól és ügyleteinek körülményeiről érdeklődött. Így gyakran kerülhettek szóba például a megrendelés, a szállítás és a fizetés lényeges mozzanatai.

A NAV ugyanakkor más ügyek kapcsán is küldött külföldre érdeklődő leveleket: ilyenkor rendszerint Németország, Ausztria és Szlovákia volt a célpont. A kérdések ezekben az esetekben például arról szólhattak, milyen jövedelmet szereztek külföldi munkaviszonyból bizonyos magánszemélyek, emellett igényelhetett a magyar adóhivatal banki adatokat, kölcsönökkel kapcsolatos információkat is.  • Tippek
  • Hírek