Megállapodtak a görög mentőcsomagról

2015.08.11. 15:09

Technikai szinten létrejött a megállapodás Görögország és hitelezői között, mostantól a politikusoké a szerep - jelentette be az Európai Bizottság szóvivője kedden, írja az MTI.

Annika Breidthardt azt mondta, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a nap folyamán egyeztet Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel, miután már hétfőt tárgyalt a görög miniszterelnökkel és a német pénzügyminiszterrel. A szóvivő bejelentette azt is, hogy még kedden telekonferenciát tartanak az euróövezet pénzügyminiszter-helyettesei.

AReuters összefoglalta, hogy várhatóan milyen feltételeket támasztanak a hitelezők a segélyért cserébe. Az elsődleges költségvetésben - ami azt mutatja meg, hogy mekkora a költségvetés egyenlege kamatfizetések nélkül - többletet kell elérni 2016-tól. Idén még a hazai össztermék 0,25 százaléka lehet a hiány. Jövőre viszont a GDP 0,5 százalékának, 2017-ben 1,75 százalékának, 2018-ban 3,5 százaléknak megfelelő többletet várnak el a hitelezők. A megállapodást arra alapozzák, hogy a görög gazdaság 2,1-2,3 százalékkal zsugorodik az idén, jövőre 0,5 százalékra lassul a visszaesés, 2017-ben pedig már 2,3 százalékkal nő a gazdaság

A Reuters szerint több intézkedést kell elfogadni azelőtt, hogy megkezdődhessen a hitelfolyósítás. Ezek között találhatóak valószínűleg a rossz banki hitelekkel kapcsolatos új törvények, a gázpiac liberalizálása, az 50 milliárd euró vagyont kezelő független vagyonkezelő alap felállítása, amely az összeg háromnegyedét a bankok feltőkésítésére és adósságcsökkentésre fordítja.

További feltétel az adókedvezmény eltörlése azoknál a mezőgazdasági termelőknél, akik államilag támogatott áron szerzik be az üzemanyagot, illetve az adóbehajtás megszigorítása, valamint az évi 50 ezer és 100 euró közötti jövedelemmel rendelkezők esetében a "szolidaritási adó" 4 százalékról 6 százalékra történő emelése.

A hitelmegállapodás várhatóan pontos időpontokat jelöl meg egyes intézkedések végrehajtására. Így például a nagyratörő nyugdíjreform, a boltok vasárnapi nyitvatartási szabályainak átalakítása, a tej és pékáru árusítás, továbbá a gyógyszertárak birtoklásának újraszabályozása esetén, illetve az elektromos hálózat privatizációja, a kollektív szerződéshez való jog, a sztrájkjog és a tömeges elbocsátások szabályainak felülvizsgálata területén.

Eközben a görög állami televízió már azt közölte, hogy a következő napokban, várhatóan már csütörtökön a görög parlament elé kerül jóváhagyásra a megállapodás szövege