A németek nem kavarnak be a görögöknek

2015.08.12. 19:27

A német pénzügyminisztérium elégtelennek tartja és elutasítja az új görög mentőprogramról az athéni vezetés és a hitelezők képviselői által kötött megállapodást - írja az MTI a Bild cikkére hivatkozva.

A német pénzügyminisztérium azóta reagált ezekre a sajtóértesülésekre: a minisztérium szóvivője szerint ugyan nyitott kérdések, de ennek ellenére 

Berlin nem akadályozza meg a segélycsomag elfogadtatását.

A minisztérium szóvivője "rossznak" minősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint Németország elutasítja a segélycsomag elfogadását néhány, számára nem egyértelmű pont miatt.

A lap uniós forrásokra hivatkozva írt arról, hogy a német pénzügyminisztérium elemzése szerint a megállapodás csaknem minden eleme visszalépést jelent a júliusi rendkívüli euróövezeti csúcstalálkozón hozott döntésekhez képest.

Berlinnek állítólag három fő kifogása van:

  • bizonytalan, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csatlakozik-e az új mentőprogramhoz;
  • nem látható, hogy miként lehet biztosítani a görög államadósság fenntarthatóságát;
  • és az sem világos, hogy gyorsan felállítható-e a tervezett privatizációs vagyonkezelő alap.

A német pénzügyi tárca az értekezletre készített elemzésében azt is írta, hogy a tervezett reformoknak nincs egyértelmű irányuk és pontos menetrendjük. 

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke szerdán késő délután bejelentette, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei pénteken összeülnek, hogy döntsenek a görög mentőcsomagról. Az ülést Brüsszelben tartják délután háromkor. Korábbi jelentések szerint az ülést megtartásának feltétele az, hogy az athéni parlament elfogadja a szerződéstervezetet.