Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Itt a nagy aranyhamisítási botrány

2015.08.12. 07:56 Módosítva: 2015.08.12. 11:27

Ekkora aranysvindlit Magyarország még nem látott

Ekkora aranyhamisítás – összesen több száz kilogrammról lehet szó – páratlan a hazai bűnügyi krónikákban, hiszen nagyüzemi módon történhetett és tapasztalt üzletembereket is érint.

Hamis aranytömböket adott biztosítékként a Kézizálog Zrt. tulajdonosa több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek – értesült a Napi.hu. Amennyiben ez igaz, az év elején csődbe ment zálogcég és annak egyszemélyes tulajdonosa, Bíró Péter által okozott veszteség akár 30 milliárd forint is lehet.

Éjszaka a zálogtárgyakat csereberéli, és van, amikor aranyat is önt! – így viccelődtek Bíró Péteren ismerősei egykor. A tréfa azonban komolyra fordult: a Kézizálog Zrt. veszteségét ugyanis nem fedezik a zálogba vett tárgyak, a tulajdonos által fedezetül adott aranytömbökről pedig kiderült: vélhetően hamisak.

Az utóbbi tétel még nem szerepelt az év elején becsődölt cég veszteséglistáján, pedig magánszemélyek és bankok adtak sok száz milliós kölcsönöket – valódi vagy hamis aranyfedezet mellett – a cég egyszemélyes tulajdonosának, Bírónak.

A lap szerint az egyik vidéki pénzintézet 600 millió forint kölcsönét sirathatja, egy ismert budapesti nagytőkés 300 milliót vesztett, egy másik ismert milliárdos pedig kétmilliárd forintnak mondhat búcsút, mert a visszafizetés biztosítékául adott aranyrudakról és tömbökről kiderült: egytől egyik hamisak, trombitarézből készültek és még az aranyborítást is „lespórolták” róluk. A csalásra csak mostanában, hónapokkal a cég bedőlése után derült fény, és az érintettek – akik a csalás tényét megerősítették, de nevük mellőzését kérték – megtették a feljelentést Bíró ellen.

Sok a kérdés: hogyan készültek ezek az aranytömbök, hogyan kerülhetett rájuk fémjel, hol tárolták azokat, ha netán igazi aranytömböket cseréltek hamisra? Minderre vélhetően a Kézizálog ügyet vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) adhat majd választ.

A kérdőjelek sorát a céget hitelező bankok szaporíthatják. Együttes veszteségük ugyan jelentős – meghaladhatja a 20 milliárd forintot – de eddig nyilvánosan nem sok jelét mutatták az aggodalomnak. Még a biztosítékként a zálogcég széfjeiben levő értéktárgyakat sem becsültették fel. Az érintett bankok az alábbiak. 

A Kézizálog Zrt. banki tartozása (2015. május 12-én)
Hitelintézet Devizanem Állomány (millió Ft)
K&H forint 2 500,0
Raiffeisen forint 3 505,9
OTP forint 2 251,0
CIB forint 1 485,7
CIB euró 3 551,7
UniCredit forint 160,3
UniCredit forint 3 230,0
Széchenyi forint 325,0
Széchenyi euró 266,3
Sberbank forint 1 912,0
Commerzbank euró 1 635,0
Forrás: e-beszámoló

Kötvénnyel is trükközhetett 

Nem kevésbé érdekes a Kézizálog által piacra dobott kötvények (Lombard Bond) háttere sem. A két sorozatban, 10 milliárd forintos keretösszegben kiadott kötvényeket ugyanis BB+ besorolással adták el, a céget a Creditreform vizsgálta meg, a kötvény forgalmazását pedig ismert pénzintézetek intézték.

Bíró többek közt ilyen kötvényekkel fizetett egy szállodáért egy magyar üzletembernek, majd azt a „zálogfőnök” azonnal készpénzért tovább is adta. A pórul járt volt tulajdonos most joggal kérdezheti: miként minősítették a Kézizálogot?