Meglepő, de nőtt a görög gazdaság

2015.08.13. 17:18

Elemzőket igencsak meglepő bejelentést tett a görög statisztikai hivatal csütörtökön: az ország gazdasága negyedéves és éves szinten is nőtt. Az Elstat azt közölte, hogy nem végleges számítások szerint a hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az első negyedévvel összevetve. A gazdasági teljesítmény első negyedévi adatát a statisztikai hivatal 0,2 százalék zsugorodásról 0 százalékra változtatta – írja az MTI.

A Bloomberg  Intelligence szakértői viszont leleplezték a meglepő adatot: azt írják, a második negyedévi görög GDP-növekedési adat valójában csak a defláció miatt tűnik jónak. Szerintük ugyanis a reál-GDP adat ebben az esetben elfedi a valóságot, mivel a nominális GDP 0,7 százalékkal csökkent, vagyis a reál GDP növekedése jórészt az árcsökkenésnek volt köszönhető. A fogyasztói árak júliusban évi 1,3 százalékkal csökkentek Görögországban.

A szokatlanul jó adat egy másik magyarázata az lehet, hogy a tőkekorlátozásokkal való fenyegetőzés, majd azok tényleges bevezetése miatt a lakosság költekezésbe kezdett attól félve, hogy a pénzük elértéktelenedik, vagy nem fognak tudni hozzáférni.

Közgazdászok szerint valószínűtlen, hogy a növekedés tudja ezt a tempót tartani, mivel a tőkekorlátozások már az első negyedévben szörnyen lelassították a termelést. Ezt bizonyítja az is, hogy az üzleti hangulatot jól visszaadó feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) is rekordalacsony szintre esett júliusban és az Európai Bizottság közel három éves mélypontra esett gazdasági hangulatindexe sem sok jóra enged következtetni.

A második negyedévi adatok egyáltalán nem tükrözik a tényleges görögországi helyzetet - állítja Jonathan Loynes, a Capital Economics közgazdásza. "Ezek egy egészen más gazdaságnak az adatai, nem azé, amit most éppen tőkekorlátozások fojtogatnak" - fogalmazott.