16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Mindjárt eldől, hogy túlélnek-e a görögök

2015.08.14. 06:23 Módosítva: 2015.08.14. 06:24

Megkezdődött a görög parlamentben péntek hajnalban a plenáris ülés az uniós pénzügyi mentőcsomagról, de ott is folytatódott egyes képviselői csoportok taktikázása, hogy a témáról minél későbbre tolják a szavazást.

A parlament helyi idő szerint nagyjából hajnali 3 órakor kezdte meg a plénum előtti vitát, és Evklidisz Cakalotosz pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban megismételte azt a figyelmeztetését, hogy a késlekedés nem engedhető meg, mert a kormánynak péntek délutánig már a parlament által jóváhagyott csomagot kell az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup elé terjesztenie.

Az ülést levezető parlamenti elnök, Zoi Konsztantopulu azonban jelezte, hogy megfelelő időt kell fordítani a csomag tárgyalására. A kormányzó Sziriza párthoz tartozó elnök a megállapodást ellenzők közé tartozik.

A vita előtt Alekszisz Ciprasz miniszterelnök is megerősítette, hogy az országnak nincs más választása, teljesítenie kell a megállapodásban foglaltakat.

Bár a Sziriza szinte teljes balszéle a csomag ellen foglal állást, a kormány az ellenzék szavazataival a várakozások szerint többséget kap.

A parlament bizottságai már csütörtök reggel megkezdték a vitát, de a plenáris elé csak az esti órákban kerülhetett a szöveg.

A mentőcsomagot hét euróövezeti tagország parlamentjének, köztük a német Bundestagnak is jóvá kell hagynia.

A megállapodás a feltétele annak, hogy Athén hozzájusson a 2010 óta már harmadik, ezúttal hároméves 83-86 milliárd eurós hitelhez, amely nélkül Görögország fizetésképtelenné válna, és várhatóan már az augusztus 20-án esedékes 3,2 milliárd eurós hitelrészletet sem tudná törleszteni az Európai Központi Banknak.  • Tippek
  • Hírek