Amerikát is elsöpri a kínai pánik

2015.08.24. 22:36

1089 pontot zuhant a harminc legfontosabb ipari vállalat teljesítményét mérő Dow Jones index a hétfői nyitáskor, ilyen meredek esésre még sosem volt példa. Nem a Dow volt azonban az egyetlen tőzsdeindex, ami nagyot zuhant hétfőn: a kínai gazdasági visszaesés miatti pánik a londoni, a francia és a német tőzsdéket is megviselte.

Záráskor a Dow már csak 390 pont (2,2) százalék mínuszban volt, de a kereskedésre egész nap a heves változékonyság volt jellemző. Az eladási hullámok miatt az  S&P 500 2011 óta először szorult korrekcióra.  Több ikonikus amerikai cég részvényei is mélyrepülésbe kezdtek, a General Electrics és a Pepsi részvényei például egy bizonyos ponton húsz százalékot estek a CNN szerint. Összességében az amerikai tőzsdék 2011 óta nem estek egy nap alatt ilyen nagyot, írja a Guardian. 

A kialakuló pánik miatt még a Fehér Ház is felszólalt. Összpontosítsanak csak az amerikaiak „az amerikai gazdaság továbbra is fennálló erejére és ellenálló képességére” – üzente a Fehér Ház sajtótitkára hétfőn. Josh Earnest ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy a Fehér Ház szerint miként hat a kínai piaci volatilitás Amerikára, írja a Portfolio. Egy, a BBC-nek nyilatkozó gazdasági elemző szerint az amerikai piacot még nem érte el teljesen a pánik, de legalábbis nem olyan mértékben, mint az 1987-es tőzsdepánik idején.

A kínai gazdasági visszaesés miatti pánik az európai tőzsdéket is rosszul érintette. A londoni FTSE 100 index 4,6 százalékon és 5898 ponton zárt, összesen 73,75 milliárd fontot  veszített az értékéből a hétfői zuhanások miatt.  A főbb franciaországi tőzsdék 5,5, a németországiak 4,96 százalékon zártak a BBC szerint.

A drámai nap a sanghaji tőzsde rossz teljesítményével kezdődött. Hétfőn a sanghaji tőzsde 8,49 százalékkal zuhant. A sanghaji tőzsdén legutóbb 2007-ben volt ekkora árfolyamveszteség. A sanghaji és a sencseni tőzsdék vezető részvényeit követő CSI300 index 8,75 százalékkal esett. A hongkongi Hang Seng index 5,17 százalékos mínuszban zárt.