Elképesztő, mi megy most az ingatlanpiacon

2015.08.24. 14:49

Nagyon népszerűek lettek a panellakások, Budapesten átlagosan alig több, mint egy hónap alatt el lehet adni egy panelt, tavalyhoz képest a fővárosban egyébként az áruk is jelentősen, 20 százalék felett nőtt, derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

A 2014-ben tapasztalt 28 százalékos adásvételszám bővülés csaknem másfélszeresre nőtt idén a lakáspiacon. Az egyik hajtóerőt a befektetők jelentik, a másikat az elmúlt években vásárlásukat elhalasztó vevők piacra lépése. A cég előrejelzése szerint 2015 végére a lakáspiaci adásvételek száma akár a 150000-et is elérheti. A sok vevő megjelenésének hatására pedig 10 százalék alá csökkent az alku mértéke.

Hosszú távon az árak jóval visszafogottabb mértékű növekedése várható, a spekulatív vásárlások háttérbe szorulásával a következő években éves szinten kezdetben 5-10 százalékos, majd az infláció mértékét elérő, vagy kicsit meghaladó ütemű növekedést jósolnak.

A fővárosban az esetek 25 százalékában, a vidéki területeken 15-20 százalékban regisztráltak olyan adásvételt, ahol az eladónak nem kellett engedményt tennie. Jelenleg még kisebbségben vannak az alku nélküli tranzakciók, de a tavalyi évhez képest a keleti megyékben és a fővárosban is megduplázódott azon tranzakciók aránya, ahol nem történt árengedmény.

Budapesten ráadásul azon esetek száma, ahol felfelé induló licit alakult ki az értékesítés során, már szemmel látható. Bár az összes eladáson belül csak pár százalékot tesz ki az ilyen esetek aránya, jól mutatja, hogy a frekventált területeken mennyire keresettek a jó adottságú ingatlanok, jellemzően a befektetők célpontjaként.