Durva dolgok mehettek a Baptista Szeretetszolgálatnál

2015.08.25. 14:31

Különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Baptista Szeretetszolgálat állami támogatású házi segítségnyújtás szolgáltatásával kapcsolatban, írta a pestisrácok információira hivatkozva az MTI.

A Magyar Államkincstár a nyáron ellenőrzést tartott minden olyan egyháznál vagy egyházi szervezetnél, amely állami támogatásból lát el szociális feladatokat. Komoly hiányosságokat egyedül a Baptista Szeretetszolgálat házi segítségnyújtó szolgálatánál tártak fel: az ellátottak által igazolt munkavégzés és a dokumentált feladatellátás között nagyságrendileg ötven százalékos eltérés volt.

Augusztus 6-án az államkincstár leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását, és a leadott elszámolást fiktívnek minősítette, majd különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen. A cikk szerint a Baptista Egyház alapítványa 3,2 milliárd forinttal nem tudott hitelt érdemlően elszámolni. A lapnak a NAV megerősítette, hogy az ügyben nyomozást folytatnak.

A cikk szerint az állami támogatás megszűnése miatt a szeretetszolgálat a múlt héten mintegy 800 házi gondozót bocsátott el. Később a szeretetszolgálat közleményt adott ki, amely szerint ők nem adtak utasítást a munkavállalók elküldésére.

"Minden intézmény önálló munkáltató is egyben, és az intézmények vezetői gyakorolják a gondozók munkáltatói jogait. A kialakult helyzetre tekintettel kértük az intézményeket, hogy értesítsék az ellátottak lakhelye szerint illetékes, ellátási kötelezettséggel rendelkező települési önkormányzatokat, hogy az ellátási jogviszonyuk megszűnését követően, kötelezettségüknek eleget téve lássák el az ellátottakat" - írták.

Révész Szilvia, a szervezet kommunikációs igazgatója méltánytalannak és aránytalannak tartják a Magyar Államkincstár eljárását, ezért kérelmezték a döntés felülvizsgálatát. Az államkincstár által jelzett szabálytalanságok miatt a szeretetszolgálat is rendkívüli vizsgálatot indított, feljelentést tett és fenntartói biztost jelölt ki.

Szerinte továbbra is ellátják a csaknem 8500 segítségre szoruló, velük szerződésben lévő embert. Az ügy rendezése érdekében kormányzati szervekhez fordultak és tárgyalásokat folytatnak.