Kína tovább fűti a gazdaságot

2015.08.25. 13:47

Kína további pénzt pumpál a gazdaságba, problémáit megpróbálja hitelből kinőni. Kedden a kínai jegybank bejelentette, hogy 0,25 százalékponttal csökkenti a hitelek és a betétek központilag meghatározott kamatát, így pörgetve fel a gazdaságot. A piacok erősödéssel reagáltak a hírre.

A People's Bank of China (PBoC) az egyéves hitelkamatot így 4,6 százalékra, a betéti kamatot pedig 1,75 százalékra vágta. A kínai jegybank esetében előbbit szokták alapkamatként is kezelni, írta a Portfolio.hu.

Azt is bejelentették kedd délután, hogy a pénzügyi lízingcégeknél a tartalékolási kötelezettséget további 3 százalékponttal csökkentették, emellett a kisebb bankok tartalékrátáját 0,5 százalékponttal vágták vissza, a PBoC pedig eltörli az éven túli bankbetétek felső korlátját is.

A német DAX-index a hírre azonnal 10000 pont fölé ugrott, így tehát teljesen ledolgozta a tegnap reggeli nyitás óta bekövetkezett 700 pontos zuhanást. Mivel a kínai lépés világszerte enyhítheti az elmúlt napokban kialakult piaci aggodalmakat, így a szeptemberi Fed-kamatemelés esélyét is visszahozza a térképre, a dollár azonnal erősödni, az euró esni kezdett.

Az elmúlt egy hétben három likviditásbővítő beavatkozást tett a kínai jegybank, amelyekkel összesen mintegy 350 milliárd jüan friss forrás áramlott a bankrendszerbe. A mostani tartalékráta-csökkentés további 678 milliárd jüan friss forrást jelenthet.  • Hírek
  • Hírek