Már megint sorra dőlnek a lakossági hitelek

2015.08.25. 22:37

Tiszta lappal indult a devizahitelesek egy része tavasszal, hiszen eltüntette a hátraléka nagy részét az elszámolás, így késedelem nélkül kezdhette újra a hitel törlesztését. Nem tartott sokáig a kegyelmi pillanat, ugyanis azóta ismét megindult a nem teljesítő hitelek arányának növekedése, és ez az MNB friss adatai szerint már most 16,3 százalékon áll – írja a Portfolio.hu.

Vagyis átlagosan minden 6 forint hiteltartozásból 1-et késve fizetnek.

A bankoknál lévő 5783 milliárd forintnyi lakossági hitelből 944 milliárd forint volt 90 napon túl késedelmes június végén. Ez 16,3 százalékos arány, míg három hónappal korábban még csak 15,6 százalékos volt.

Az előző adatközlés óta revízión átesett jegybanki adatok tanúsága alapján tehát az elszámolások csak átmenetileg csökkentik a bedőlt hitelek arányát. A Portfolio szerint egyszerre kétféle hatás érvényesül:

  • a statisztikai hatás átmeneti jellegű volt csak,
  • valószínűleg a devizahitelesek töredékénél javították csak az elszámolások a fizetőképességet.

Úgy tűnik, a hitelek nem teljesítővé válása nem állt meg ezzel. Megemelkedett ugyanis 15 százalékra a 90 napon belül késedelmes hitelek aránya is, ami arra utal, hogy

szeptember végéig valószínűleg további több tízezer volt devizahiteles adós válhat nem fizetővé.

A forinthitelesek esetében ugyanakkor várható némi javulás, hiszen náluk szeptember végéig történik meg az elszámolás.

Biztató az is, hogy a késedelmes hitelek teljes aránya ugyanakkor kissé alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt: 35,5 százalékon állt június végén. A kisebb késedelmek aránya nőtt, a nagyobbaké pedig csökkent az elmúlt egy évre visszatekintve.

Aki további részletekre és sok látványos grafikonra kíváncsi, kattintson bátran ide >>