Tovább tart a tőzsdepánik, a forintnak is rossz estéje volt

2015.08.25. 22:57

Bár kedd napközben úgy tűnt, a nyugati világ tőzsdéin már nem pusztít a kínai befektetői pánik, hiszen az európai piacok jól teljesítettek, magyar idő szerint az éjszakai órákban az amerikai részvényindexek ismét csúf eséssel zártak. Szintén rosszul alakult az este a forintnak, amely az euróval szemben kis idő alatt több mint 1, a dollárral szemben több mint 2 százalékkal gyengült.

A dollár ára napközben 270 forint alatt is volt, az esti órákra azonban 276 forint fölé emelkedett – ebben persze nemcsak a forint gyengülése játszott szerepet, hanem az euró-dollár árfolyamának drasztikus elmozdulása is (önálló dollár-forint árfolyamot ugyanis nem számolnak a devizapiacon, hanem a forint-euró és a dollár-euró árfolyamok alapján képzik). Persze euró forintban számított ára is megugrott estére: napközben még a 312 forint/eurós szint alatt volt, este 315 forint fölé ment.

A dollár a délutáni-esti órákban folytatta komoly erősödését a vezető devizákkal szemben, mivel a kínai jegybanki lépések mérsékelték a nemzetközi piaci aggodalmakat. Mindez azt jelenti, hogy újra nőttek az ameriki jegybank, a Fed szeptemberi kamatemelésének az esélyei.

Ezek a változások is hatással lehettek arra, hogy míg napközben az európai tőzsdék nagy pluszokat hoztak (a londoni FTSE 3,27 százalékos pluszt ért el, frankfurti DAX-index 5,35 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 4,50 százalékkal erősödött), addig a szintén meredek emelkedéssel kezdődő New York-i tőzsdeindexek a kereskedés utolsó órájára a mélybe zuhantak.

Nyitáskor – magyar idő szerint fél négykor – a Dow Jones 435 ponttal, 2,74 százalékkal nőtt, az S&P 500-as mutató 2,77 százalékkal, míg a technológiai részvények Nasdaq mutatója 3,36 százalékkal emelkedett. Csakhogy a nap végén ismét az eladók kerekedtek felül – derül ki a Portfolio.hu tudósításából. A Dow Jones 1,3 százalékot esett, az index a napi maximumához képest 647 ponttal zárt alacsonyabban. Az S&P számára is csúnya lett a vége, 1,4 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,4 százalékot gyengült. Előbbi két index legutóbb 2008 októberében mutatott ilyen mértékű negatív irányú fordulatot – emlékezhetünk, akkor már igencsak benne voltunk a gazdasági válságban.