Egy hónap alatt majdnem 3 milliárdnyi közbeszerzést nyert a MET

2015.08.26. 13:06

Egyre sikeresebben szerepel önkormányzati tendereken is a MET, többször még az állami Főgázt is megelőzte a versenyben, egy hónap alatt majdnem 3 milliárd forint közbeszerzést nyertek el, írta a hír24.

A különböző ügyletei és sokáig ismeretlen tulajdonosi háttere miatt az elmúlt években már többször reflektorfénybe került offshore gázcég 2015 tavasza óta pályázik sikerrel különböző önkormányzati, állami tendereken, rendszerint gáz szállítására kap megbízást.

A lap most össze is gyűjtötte a győzelmeket. A cég megnyerte a GYSEV Zrt. 143 milliós tenderét, Eger 328 milliós tenderét, Szeged 527 milliós tenderét, Gyula 1,665 milliárdos tenderét, Kiskunhalas 99 milliós tenderét, Jánossomorja 21,9 milliós tenderét. Korábban a MET nem volt aktív a közbeszerzéseken, most azonban több esetben még a teljesen állami tulajdonú Főgázt is lenyomta.

A svájci központtal működő MET-csoport 8 országban van jelen, 14 nemzetközi gázpiacon és további 13 európai kereskedelmi ponton folytat kereskedelmi tevékenységet. Az utóbbi egy évben egyébként egyre aktívabb a magyar energiapiacon, és több új területre is belépett.

Megvásárolták az egyik legnagyobb gázos erőművet, beszálltak a villamosenergia-kiskereskedelembe, bejelentették, hogy megveszik a GDF Suez szabadpiaci gázportfolióját, közös bizniszt kezdenek a Telekommal is, és érdeklődnek további felvásárlások iránt is. A cégcsoport tulajdonosai között jelen van az Orbán Viktorral és Csányi Sándorral is jó viszonyt ápoló Garancsi György, rajta kívül pedig Nagy György, valamint Lakatos Benjámin, és egy orosz-kanadai üzletember is.