Könnyen mutyiba fordulhat a nagy állami földosztás

2015.08.31. 07:42

Az Európai Bizottság nem akarja akadályozni Magyarországot abban, hogy az állami földeket értékesítse, de ennek az uniós joggal összhangban kell lebonyolódnia – értesült a Világgazdaság brüsszeli forrásból.

Lázár János csütörtökön jelentette be: a kormány privatizálná az állami földvagyon jelentős részét, 300-380 ezer hektárnyi szántót és gyümölcsöst. Szerinte a földek vásárlóiként csak a magyar állampolgárságú, helyben lakó földművesek jöhetnek szóba.  A program egészével Brüsszelnek várhatóan nem lesz baja, de kérdéses, hogy a magyar állampolgárság kikötése megfelel-e az uniós jognak.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) felháborítónak és kontraproduktívnak tartja a privatizációt, szerintük negatív hatással lesz a magyar mezőgazdaság teljesítményére, mivel az egykori állami gazdaságoknak a ma gazdasági társaságok által művelt földjét is eladja.

A bérleti szerződések mennek tovább, de szerintük ez a spekulációnak kedvez. Mivel a bérlet több esetben évtizedekig tart még, a vevőnek nem is kellene gazdálkodnia. A vevők valós gazdálkodási kötelezettség nélkül, kedvezményes hitellel juthatnának állami földekhez.