A román Auchan buszokkal viszi át a határon vásárolni a magyarokat

2015.09.01. 13:00

Betiltotta a KDNP a vasárnapi vásárlást Magyarországon? A biharkeresztesieknek több bosszúságot nem okoz majd a boltzár, a román Auchan támogatásával ugyanis bevásárlójárat indul a magyar településről, elviszik őket a nagyváradi hipermarketbe, derül ki az Erdély Online cikkéből.

Régen volt ugyan hasonló járat, abban nem volt pénze az Auchannak, és meg is szűnt, mert veszteséges volt. Most viszont a magyar kormány döntése után újra lehet értelme beindítani a Biharkeresztes-Nagyvárad-buszt. A busz egyik állomása a váradi Auchan lesz, cserébe a bevásárlóközpont egy éven keresztül megtéríti a közlekedési vállalatnak a járat nyereséges működtetéséhez szükséges összeget.

A buszok hétköznap is mennek majd párszor, de hétvégén sűrűbben jár, vasárnap például hatszor megy majd. A hipermarket szerint akár napi 250 vásárlóval is több mehet így hozzájuk, de nemcsak az Auchannak jön majd jól az új busz. Sok biharkeresztesi ingázik Váradra, vagy a környékére, Váradon ugyanis több a munkahely, az iskola és pörgőbb a kulturális élet is.

  A magyar vasárnapi boltzáron kívül a jelentős román áfacsökkentés is nagy lendületet adhat a határmenti bevásárlóturizmusnak. J úniustól Romániában az élelmiszerek áfája az eddigi 24 helyett 9 százalékra csökkent,  jövő évtől kezdődően pedig az általános kulcs is 20 százalékra, 2017-től pedig 19 százalékra csökken.