Elkapott egy nagyobb román áfacsalót a NAV

2015.09.02. 10:45

Egy román férfi vezetésével nagyjából háromszázötven kamion élelmiszert, főként cukrot, tejet és étolajat hozott be az országba egy csapat. Ez önmagában nem lett volna baj, csak ők nem fizettek utána áfát, írja az MTI.

A cégeik Lengyelországból, Szlovákiából és Romániából szerezték be az élelmiszeripari termékeket. Ezeket Magyarországon a strómanjaik cégein keresztül hozták forgalomba áfa nélkül. Az így elért alacsony árral nem csak az a baj, hogy az állam adóbevétele kiesett, hanem az is, hogy a tisztességesen működő cégeket hozta versenyhátrányba. A vevőik főként belföldi nagykereskedők, és ipari cukorfelhasználók voltak.

A NAV kitért arra is, hogy a csalók az ekáerhez elég kezdetleges módszerrel próbálak igazodni: biztosítéknyújtástól mentes, köztartozásmentes adózók adatbázisában szereplő cégeket szereztek meg, ezeket pedig cserélgették, amikor elhasználódtak, vagyis amikor már sok gyanús ügylet volt a rovásukon. 

Közben pedig csak minimális belföldi értékesítést vallottak be fiktív adóbevallásokkal, vagy néha nem is vallottak be semmit. 

A román fickótól négy és félmillió forint értékű készpénzt lefoglaltak, és tizenegy bankszámlát zároltak. Az akció napján pedig a pénzügyőrök lefoglaltak Győrnél 24 tonna cukorszállítmányt is.

A pénzügyi nyomozók nyolc gyanúsítottat hallgattak ki, közülük négyen előzetes letartóztatásba kerültek. A nyomozás bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, és magánokirat-hamisítás miatt folyik.