Kína ötmilliárd dollár kölcsönt ad Venezuelának

2015.09.02. 15:34

A venezuelai elnök bejelentése szerint Kína ötmilliárd dollár kölcsönt ad Venezuelának arra, hogy növelje olajkitermelését. Kína a hírt nem erősítette meg, írta az MTI.

Nicolás Maduro részletek említése nélkül annyit mondott a venezuelai állami televízióban kedd este, hogy a kölcsönnel az olajkitermelés fokozatos növelését szeretnék elérni a következő hónapokban. Venezuela jelenleg napi 700 ezer hordó olajat exportál Kínába. A kínai külügyminisztérium szóvivője nem erősítette meg, hogy Kína megállapodott volna a kölcsönnyújtásról.

A PDVSA venezuelai állami olajtársaság márciusban arról számolt be, hogy Kína a kölcsönért cserébe előírná, hogy kínai vállalatok vegyenek részt a kitermelés bővítésében. A dél-amerikai ország még Hugo Chavez elnöksége idején, 2007-ben írt alá egy 50 millió dolláros "olajat kölcsönért" megállapodást Kínával. Az egyezség számos kínai vállalatot segített hozzá piacszerzéshez Venezuelában és enyhített az ország krónikus hiányán fogyasztási cikkekből.

A mintegy 33 milliós lakosú Venezuelának, az országot sújtó gazdasági válság és az egyre csökkenő olajárak közepette nagy szüksége van a pénzügyi támogatásra. A dél-amerikai ország a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizenegyedik legnagyobb olajexportálója, az olajszektor a helyi gazdaság vezető ágazata.