Nyugtalanító, hogy nem jönnek az uniós pénzek

2015.09.02. 15:58

A késlekedő uniós források jelentik a legnagyobb kockázatot a 2015-ös költségvetésre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint, az unió által is figyelt hiányszám miatt viszont nem kell aggódni. Elemzésükben azt írják, hogy az év első félévében a makrogazdasági folyamatok még kedvezőbbek is voltak, mint amire a kormány számított.

Ha nem jönnek időben az uniós pénzek, az a pénzforgalmi hiányt ugyan emelheti, és nő miatta az államadósság is, de a túlzottdeficit-eljárás szempontjából fontos 3 százalék alatti hiánycél így is tartható lesz. Az elmaradást egyébként három program kifizetéseinek befagyasztása, pontosabban részleges felfüggesztése okozza, a támogatások folyósításáig a magyar költségvetésből előlegzik meg a kiadásokat.

Az ÁSZ több bevételi soron is túlteljesülést vár. A gazdálkodó szervezetek befizetéseiből összességében 18-21 milliárd forint többletbevétel várható az éves előirányzathoz képest. Az áfa és a pénzügyi tranzakciós illeték bevételeknél akár 52-65 milliárd forint többlet is jöhet, illetékből a vártnál akár 10 milliárddal is több befolyhat.

Ami az EU-s pénzeken kívül még kockázat, hogy az Európai Bizottság az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásának esetében a progresszív díjak alkalmazását az általa indított vizsgálat befejezéséig megtiltotta.