Barcza: Az állami pénzügyekben nincs kockázat

2015.09.03. 08:31

Többek közt azért vált meg két tapasztalt vezérhelyettestől az ÁKK, mert Barcza György, szervezet januárban kinevezett főnöke "aktív vezérnek" tartja magát és csak ésszerű racionalizáció történt. Ez a Magyar Hírlapnak adott rövid interjújából derül ki.  A változások oka pedig teljesen publikus, mert a honlapjukon meg lehet nézni az új szervezeti ábrát is.

Január óta aktívkodik

Az ÁKK januárban kapott teljesen új főnököt, a volt századvéges, majd napi gazdaságos Barcza György vette át a zűrös ügyekbe keveredett előző vezető, a milliárdos Töröcskei István helyét.

A kínai tőzsdei pánik ránk nem lesz hatással kisebb megingásokon túl, hiszen a piaci szereplők látják, hogy a "devizaadósság folyamatosan csökken, az adósságfinanszírozás, a magyar állami pénzügyek terén nincs kockázat. Holott korábban mindenki innen menekült" - mondta.

A régióban mindenhol csökkentik a devizában lévő államadósságot, Barcza elmondta, hogy mi is ezt csináljuk, az a cél, hogy teljes államadósságon belüli aránya 33 százalékról év végére 32 százalék legyen. De az igazi céljuk, hogy egyszer majd - ismeretlen, de "belátható időn belül" - 10 százalék alá kerüljön. Ehhez jól jött nekik a sok bank- és brókerbotrány is, így ugyanis több tízmilliárd forinttal több, az átlagos megtakarítási termékeknél jellemzően kevesebbet fizető, de biztonságosabb állampapírt vett a lakosság.

Elmondta ismét azt is, hogy az államadósság kamatkiadása ma alacsonyabb, mint korábban, és hogy új konstrukciókat is fontolgatnak.