A mezőgazdaság húzza vissza a magyar gazdaságot

2015.09.04. 10:49

Nem módosította az első becslését a KSH, megerősítették, hogy 2,7 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a második negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest. A várttól elmaradó növekedés elsősorban a mezőgazdaság jelentős visszaesésének volt köszönhető, a feldolgozóipar és a szolgáltatások teljesítménye viszont nőtt.

2015 második negyedévében 2,7 százalékkal nőtt a hazai GDP az előző év azonos időszakához képest a KSH friss adatai szerint. Ez alulmúlja a várakozásokat és 0,8 százalékkal az előző negyedéves adatot is.

A várttól elmaradó növekedés főleg a mezőgazdaság gyenge teljesítményének köszönhető: az ágazat a 16,8 százalékkal zuhant a második negyedévben. A többi területen jobban alakultak a számok, bár ezek is elmaradtak az előző eredményektől. Az ipar esetében az év eleji 7,8 százalékos növekedés 6,1 százalékra lassult, az építőipar pedig a korábbi 9,5 százalékos bővülés után most már csak 6,5 százalékot tudott hozni. Az egyetlen kivétel a szolgáltató szektor, amely enyhe, 2,4 százalékos növekedést produkált. 

Negyedéves alapon alig néhány ágazatban történt visszaesés, ilyen például a mezőgazdaság, a közigazgatás és a kereskedelem, de ezekben is csak minimális. Pozitív elmozdulás volt viszont a beruházások a terén,  a KSH adatai szerint az év eleji 6,7 százalékos visszaesés után a második negyedévben 5,2 százalékkal nőtt a bruttó állóeszköz-felhasználás.