Ez fájni fog: megszűnik az éjszakai műszak a magyar Tescóban

MG 6694
2015.09.07. 07:30 Módosítva: 2015.09.07. 07:36

Folytatódik az év eleje óta tartó szervezeti átalakítás a magyarországi Tesco áruházláncnál: a vállalat egységeiben megszüntetik az éjszakai műszakot. A döntés nagyjából 4000 dolgozót érint, és megközelítőleg 150 millió forintos megtakarítást jelent a multivállalatnak – írja a Magyar Idők.

Frissítés: A Tesco szerint a Magyar Idők téved, csak 350 munkavállalót érint a döntés, a négyezres számot azzal keverhették össze, hogy ennyi ember dolgozott éjszaka az áruházaikban akár egyszer is az elmúlt hónapok során. A 350 érintettnek pedig a vállalaton belül más munkalehetőséget szeretnének biztosítani, a szakszervezetekkel egyeztetve, írta az MTI. A havi  átlagosan 18-20 ezer forinttól eleső dolgozókat pedig külön kompenzációban részesítik. 

A Tesconál 2009-től Magyarországon 35 áruházban már átálltak a nappalos árufeltöltésre, 2013-tól kezdve pedig közép-európai szinten is további 100 boltban alakították át a működést, a mostani átállás ennek a folyamatnak része.

A kereskedelemben a nappali árufeltöltés elterjedt és általános működési rend Magyarországon, minden versenytárs hasonlóan működik évek óta, a Tesco az egyik utolsó cég volt, amely még alkalmazta az éjszakai árufeltöltést, írták.

A lapot a kiskereslánc egyik képviselője arról tájékoztatta: a bérköltségek lefaragását célzó, napokban bejelentésre kerülő intézkedés részeként a jövőben többek között megszűnik az éjszakai árufeltöltés az áruházakban, azt a továbbiakban a nyitvatartási idő előtt, illetve napközben, a vásárlási időszakban végzik majd a lánc alkalmazottai.

Az alapbérek 30 százalékát kitevő éjszakai műszakpótlékon becslések szerint 100-150 millió forintot takarít meg a cég éves szinten, mivel a dolgozók közül mintegy négyezret érintenek az átalakítások. A Tesco alkalmazottait képviselő szakszervezetek nem erősítették meg a várható lépést, holott arról a lap információi szerint már zajlanak az érdekegyeztető tárgyalások.

Az utóbbi hónapokban jelentős átalakuláson ment keresztül a tőzsdén is jelen lévő nemzetközi nagyvállalat, miután tavaly eddigi működésének legsúlyosabb vesztességét mutatta ki, emlékeztet a kormányközeli lap. A racionalizálás a magyar áruházakat is érintette, az év elején 13 veszteségesen működtetett Tesco üzletre került lakat.

Az áruházlánc magyarországi szervezeti átalakulását emellett azt is indokolttá tette, hogy tavasz óta a kormány döntése értelmében már nem működhetnek nonstop – legkésőbb este tízkor be kell zárni minden üzletet –, illetve megszűnt a vasárnapi nyitva tartásuk is. Szintén súlyos csapás lett volna a Tescóra és a másik magyarországi hiperláncra, az Auchanra a sávossá tett, és adószerűen beszedni tervezett élelmiszerlánc-felügyeleti díj, ezt azonban, mint az Index is beszámolt róla, egy uniós eljárás miatt, egyelőre nem kell fizetniük.

A pozsonyi székhelyű szlovák gazdasági napilap, a Hospodárské Noviny pénteken egyébként arról cikkezett, hogy a Tesco néhány hónapon belül kivonulhat a kelet-közép-európai régióból, írja a Magyar Idők. A szlovák lap értesülései szerint a brit multicég megválna a szlovák, a cseh, a lengyel és a magyar érdekeltségeitől is.