Nagyot fékezett az export júliusban

2015.09.09. 10:31

Jó nagyot fékezett a magyar export júliusban az előző hónapi csúcshoz képest, akkorát, hogy még a KSH-ban sem tudják, mi lehet ennek az oka. Júniusban még 13,9 százalékkal nőtt a magyar kivitel az egy évvel korábbihoz képest, júliusban pedig ezután 5,4-el, legalábbis az előzetes becslés szerint, amivel szerdán állt elő a KSH.

És nem, itt nem az a helyzet, mint az egy nappal korábbi ipari adatoknál, hogy annyira jó lett volna a bázis, vagyis hogy azért rosszabb a mostani szám, mert egy évvel ez előtt túl jó volt a magyar export és ezt nehéz felülmúlni. Hogy pontosan miért van, azt viszont majd csak a későbbi, részletesebb adatok alapján tudja megmondani a KSH, de a statisztikusok szerint lehet, hogy az egyik autógyár júniusi leállása okozhatta az ipar és az export megtorpanását is.

A külkereskedelmi adatok amúgy eléggé ingadoztak az elmúlt hónapokban, a júniusi majdnem 14 százalékos exportnövekedés előtt májusban például csak 2,1 százalékkal többet exportált a magyar gazdaság, mint egy évvel korábban.

A behozatal júliusban 2,3 százalékkal nőtt, a kereskedelmi mérleg többlete így 674 millió euró volt, 236 millióval több, mint 2014 júliusában.